Izvor: RTS, 19.Sep.2023, 09:20

Миливојевић: Случај Украјине јача наше принципе у вези са КиМ у Уједињеним нацијама

Уочи седнице Генералне скупштине УН, некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже да тренутно јача утицај међународног права у вези са случајем Украјине и то јача нашу позицију, наше принципе када је реч о КиМ. Чињеница да ће председник да истакне те принципе, даје >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нама простор да питање Косова и Метохије добије сасвим једну другу димензију на глобалној сцени, сматра Миливојевић.
Да ли је седница Генералне скупштине Уједињених нација велика шанса за Србију да врати питање Косова и Метохије на светску позорницу и шта Београд може да очекује по том питању у наредним данима. Иако је 78. заседање Генералне скупштине Уједињених нација редовно,  поклапа се са свим бурним променама у свету и односима на светској сцени.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже да бурни светски догађаји мењају глобалну сцену и јачају утицај такозваног колективног југа, где већи број земаља стоји на нашој страни и не признаје такозвану косовску независност.
"Јачање њиховог утицаја је свакако шанса да и наша позиција и наши аргументи више дођу до изражаја. И то ће сасвим сигурно и да се одрази овог пута. Постоји још једна ствар, кад је реч о променама на светској сцени. Јача утицај међународног права везано за случај Украјине и принципа суверенитета и територијалног интегритета. То ће овог пута доћи до изражаја, то јача нашу позицију, јача наше принципе“, навео је Миливојевић.
Додаје да сама чињеница да ће председник да истакне управо те чињенице и те принципе, даје нама простор да питање Косова и Метохије добије сасвим једну другу димензију на глобалној сцени.
"Промена ситуације на самом терену у диалогу и чињеница да максималистички захтеви и максималистички приступи не могу више да добију ону тежину и оно место које су имали раније“, напоменуо је бивши дипломата.
Зашто је заседање у УН битно за Србију
Према његовим речима, постоје два основа зашто је ово заседање важно и добро за нас.
"Први основ је сама ескалација. То је по природи стварање у надлежности УН Савета безбедности из простог разлога што имамо КФОР, чија је главна улога да се брине о миру и безбедности, и други елемент који је веома важан што се ови преговори у којима посредује ЕУ одвијају на основу одлуке Генералне скупштине УН. Према томе, и неуспех тих преговора је на неки начин тема овог заседања и преиспитивање," истакао је Миливојевић.
Истакао је да је све ово важно као потврда да је Косово и Метохија у надлежности Уједињених нација.
После фијаска дијалога 14. септембра између Београда и Приштине, улога посредника у дијалоги, како каже, је да покушају да спасу своју позицију јер кредибилитет Европске уније као посредника је значајно пао.
"Друго, покушај Запада да своју позицију некако сачува. Он више не може да брани став да је Косово посебан случај. То је сад потпуно јасно и мислим да ће и ово заседање допринети томе до краја“, рекао је Милиојевић.
Сматра да ће после неуспеха разговора у Бриселу и после овог заседања ствари мало да се мењају.
"Међународна заједница, односно и у Уједињеним нацијама Савет безбедности, морају ову тему да имају на свом дневном реду. Ја мислим да ће и председник искористити ову прилику да реафирмише ону тезу о потреби ванредног заседања Савета безбедности због ситуације на терену. И то је просто обавеза за Савет безбедности јер имамо ескалацију која не престаје“, напоменуо је Миливојевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.