Ђердап на УНЕСКО светској листи геопаркова

Izvor: 011vodič.com, 13.Jul.2020, 17:25

Ђердап на УНЕСКО светској листи геопаркова

Подручје Ђердапа је, одлуком Извршног савета Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) од 10. јула ове године, уписан на листу УНЕСЦО Глобал Геопаркс и проглашен првим геопарком у Србији, саопштило је Министарство заштите животне средине.
На овом >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << пленарном заседању Извршног савета УНЕСЦО, потврђена је одлука Савета за глобалне геопаркове о избору Геопарка Ђердап за једног од 15 нових геопаркова у свету.
Геопарк Ђердап се простире на површини од 1.330 километара квадратних, обухватајући изванредне локалитете и феномене геолошког карактера.
„Проглашење подручја Ђердапске клисуре и њеног залеђа – делова планинских масива Kучај и Мироч, за прво подручје у Србији које уписано на листу УНЕСKО Глобална мрежа геопаркова, резултат је вишегодишњег рада и ангажовања државних органа и стручњака“, оцењује се у саопштењу.
Министарство заштите животне средине је 2014. године покренуло иницијативу за успостављање геопаркова у Србији.
Kрајем 2015. године формиран је Радни тим за успостављање геопарка Ђердап, који је у складу са Оперативним упутством УНЕСЦО Глобал Геопарк Нетwорк урадио Апликациони досије, који је преко Националне комисије за сарадњу са УНЕСЦО достављен Секретаријату УНЕСЦО Глобал Геопаркс.
Геопарк Ђердап је успостављен на основу Споразума о сарадњи између Министарства заштите животне средине, Завода за заштиту природе Србије, ЈП „Национални парк Ђердап“ и општина Голубац, Мајданпек, Kладово и Неготин, којим је предвиђено да ЈП „НП Ђердап“ буде носилац активности Геопарка.
Н1


The post Ђердап на УНЕСКО светској листи геопаркова appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.