Izvor: 011vodič.com, 12.Jul.2020, 17:30

У мају катастрофалан пад индустријске производње у односу на април: Храна спасава српски извоз

У мају катастрофалан пад индустријске производње у односу на април: Храна спасава српски извоз

Резултат је определила прерађивачка индустрија. Она је у априлу била за чак петину лошија од претходне године, а док је у мају пад заустављен на 9,3 одсто. Производња електропривреде је у мају међугодишње пала за 1,5 одсто, али је од почетка године лошија – 5,8 одсто. Рударство је >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << у мају имало пад производње од 3,9 одсто, али је од почетка године досад заправо забележило пораст од 4,6 одсто.


– У мају је дошло до делимичног опоравка привредне активности – објашњава Иван Николић, уредник „Макроекономских анализа и трендова“. – Тачније, отпочео је процес тог опоравка, па је у том месецу смањен међугодишњи пад индустријске производње и, у мањој мери, спољнотрговинске размене. Рекордни падови из априла замењени су уочљивим, али мањим порастима. Међугодишњи пад потрошње из априла у мају је замењен невеликим порастом.
Пандемија ковида 19 је смањила саобраћај, па и тражњу за нафтним дериватима. Ова производња је тако на силазној путањи, иако је рад производних капацитета нормализован. Међугодишњи пораст производње у априлу забележен је у четири области прерађивачке индустрије – у индустрији дувана, папира, фармацеутској и хемијској индустрији. У мају је индустрија папира имала пад, док су остале три задржале међугодишњи пораст. У мају су пораст имали производња одевних предмета, производња рачунара, електронских и оптичких производа, производња осталих саобраћајних средстава, остале прерађивачке делатности, те поправка и монтажа машина и опреме.
– Прехрамбена индустрија је сада област са највећим извозом, у мају је обухватила 11,7 одсто укупне вредности извоза – каже Иван Николић. – Вирус корона није редуковао тражњу за храном, као што је био случај са многим производима. Због тога охрабрује податак да је, после међугодишњег пада у априлу за 11 одсто, у мају производња прехрамбене индустрије достигла обим производње из истог прошлогодишњег месеца.


У ЈУНУ БОЉЕ АУТОРИ МАТ, на основу анкета привреде, прогнозирају да ће у јуну индустријска производња порасти за 4,3 одсто у односу на мај.
– У јуну је уочљив пораст броја предузећа која очекују рад повећаним капацитетом, њих 20 одсто, што јасно показује да се може очекивати опоравак индустријске производње – наводи МАТ.
С. Булатовић, Новости.рс


The post У мају катастрофалан пад индустријске производње у односу на април: Храна спасава српски извоз appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.