Izvor: RTS, 14.Sep.2023, 11:23

Жустра дебата Јованова и Лутовца о расписивању парламентарних и београдских избора

Председник посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац и председник посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов дебатовали су у Јутарњем програму РТС-а о захтеву опозиције да до краја године буду расписани парламентарни и београдски избори. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Лутовац истиче да опозиција изборе тражи јер нису испуњени захтеви грађана који протестују против насиља, док Јованов наглашава да председник Александар Вучић не може сам да распише изборе, као и да су неопходне консултације са осталим посланичким групама у парламенту.
Представници дела опозиције који учествују у организацији протеста против насиља, предали су у понедељак захтев председнику Србије за расписивање ванредних избора. Истог дана, председник је изјавио да ће им одговорити до краја месеца.

Председник посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац рекао је у Јутарњем програму РТС-а да је председник Србије Александар Вучић 2. јула рекао да ће расписати изборе оног тренутка када добије захтев и истиче да је опозиција предала у понедељак захтев у којем тражи да избори буду расписани и одржани до краја године.
"Тражимо парламентарне и београдске изборе одвојено. Не одустајемо од тога да избори у Србији треба да буду раздвојени", наглашава Лутовац.
Истиче да парламентарне изборе траже из једног кључног разлога – зато што нису испуњени захтеви грађана који протестују.
"Да су ти захтеви испуњени, ми не бисмо тражили изборе. Видели бисмо да постоји одговорна власт, видели бисмо да се уважава мишљење грађана и онда бисмо наставили да водимо политички живот и борбу у парламенту и ван парламента на други начин. Захтев за парламентарним изборима је пре свега последица чињенице да су игнорисани захтеви људи који протестују", објашњава Лутовац.
Сматра да одговор и образложење председника Вучића негира оно што је рекао 2. јула и истиче да га то што није у Србији не спречава да каже да је примио захтев и да ће избори бити расписани.
"Не мора одмах то да учини, али је могао одмах да каже да ће то учинити", наглашава Лутовац.
Јованов: Не може председник Вучић да узме и сам распише изборе Председник посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов каже да није тачно да је опозиција тражила одржавање парламентарних избора до краја године, већ само расписивање избора.
"Они су тражили расписивање избора до краја године. Рокови које закон предвиђа су између 45 и 60 дана, за парламентарне и београдске изборе", наводи Јованов.
Такође, Јованов истиче да председник Републике Александар Вучић нема никакве везе са београдским изборима и да не може да их распише.
"Ко уопште може да распише београдске изборе када имате регуларно изабрану градску власт? Дакле, мора прво неко да поднесе оставку. Како се расписују парламентарни избори? Не може председник Вучић да узме и сам распише изборе. Мора прво да дође образложени предлог Владе", објашњава Јованов.
Истиче да председник треба да обави и консултације са политичким странкама у парламенту јер је захтев поднело шест посланичких група, од укупно 19, колико их има у Скупштини Србије.
"Ваљда и ми остали треба нешто да кажемо, или ће само они да говоре", наглашава Јованов.
Цело гостовање Миленка Јованова и Зорана Лутовца у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.