Одобрено претварање Аја Софије у џамију

Izvor: 011vodič.com, 09.Jul.2020, 13:50

Одобрено претварање Аја Софије у џамију

Државни савет Турске једногласно је гласао за промену статуса Музеја Аја Софије у џамију, написао је на свом налогу на Твитеру турски новинар Раџип Сојлу, позивајући се на изворе у влади земље.
Према његовим речима, промена статуса цркве требало би да буде званично објављена >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << 10. јула.
​О томе да турске власти разматрају промену статуса Аја Софије објављено је 2. јула. Тада је наведено да, према последњим истраживањима, око 70 одсто турских испитаника одобрава одлуку да се она претвори у џамију.
Против промене статуса ове туристичке атракције изјаснио се амерички државни секретар Мајк Помпео, као и Руска православна црква. Државна дума Русије саставила је апел Великој народној скупштини Турске у вези са Аја Софијом.
Црква Свете Софије освећена је 27. децембра 537. године. Око хиљаду година била је највец́и храм на свету, али је касније претворена у главну џамију Османског царства. Од 1935. године има статус музеја, а 1985. године призната је као споменик светске баштине Унеска.
Спутник
The post Одобрено претварање Аја Софије у џамију appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.