Вучић: Ево, нема полицијског часа, шта ћемо сад

Izvor: 011vodič.com, 08.Jul.2020, 17:12

Вучић: Ево, нема полицијског часа, шта ћемо сад

Вучић (Фото: predsednik.rs)



Председник Србије Александар Вучић изјавио је да смо синоћ у Београду били сведоци најбруталнијег политичког насиља у последњих неколико година. Позвао је грађане да не излазе на протесте, како је рекао не зато што се плаши, него >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << да не би долазило до даљих, ужасних заражавања.
Он је изјавио да је свуда у свету полиција десет пута строже реаговала, а говорећи о незадовољству грађана изјавио је да је синоћни протест политички, али да је било и незадовољних грађана који су се склонили када је почело насиље. Вучић је поручио и да се демонстранти крију иза короне, те да су мотиви другачији. Kако је рекао сутра заседа Kризни штаб и вероватно неће бити увођења полицијског часа, али ће мере бити пооштрене у Београду. Додао је да није имао подршку да се уведе полицијски час, мада и даље сматра да је то требало учинити.
“Ево, нема полицијског часа и шта ћемо сад. Kорона никад није била у питању”, рекао је Вучић.
На почетку обраћања председник је рекао да је Република Србија у последњих осам година у потпуности поштовала слободу окупљања и изражавања другачијег мишљења и никада није угрожавала то право припадницима свог народа.
“Синоћ смо били свеодоци агресивног политичког протеста у супротности са свим правним актима. Полиција се понашала достојанствено и одговорила тек када су лица заузела хол Народне Скупштине. Посао полиције је да заштити државне институције, не постоји ниједна земља у свету у којој је тако нешто могуће да учините некажњено”, рекао је Вучић.
Он је додао да је протест био добро организован и да су подбациле српске безбедносне службе, те да је било уплива иностраних служби, чиме ће наша служба “морати да се позабави”.
“Полиција, суочена са тим, је растерала она лица која су била агресивна, а пристојни и мирни људи су се брзо разишли. Један полицајац има фрактуру лобање, 45 полицајаца је повређено, пет аутомобила је запаљено. Полицајци нису никога напали, како покушавају поједини да представе, јер нису се шетали неки људи по променади, па их је полиција напала”, саопштио је Вучић и показао фотографије повређених полицајаца, а међу којима су, као је рекао, и они који су нападнути ножем.
Он је поновио да је ово први пут за осам година да је полиција реаговала током протеста.
“Сад није било могуће јер су ова лица користила каменице, ножеве и молотовљеве коктеле за уништавање возила. Ти људи нису говорили о корони, већ о издаји, мигрантима, 5Г мрежи, земљи као равној плочи. Они су нанели велику материјалну штету и штету угледу Републике Србије”, рекао је Вучић.
Он је додао да је био у праву кад је говорио какви ће бити притисци споља, и да то види када погледа либералне медије из региона како хвале Љотићевце и стају на страну оних који су упадали у Скупштину, а који траже да нема разговора о Kосову, да се уништи 5Г мрежа, да се убију мигранти.
Одлазак у Париз под оптерећењем
Вучић је истакао да под тежим оптерећењем делегација Србије путује у Париз и Брисел.
“И не можемо да будемо снажни колико бисмо били. Они који нису ушли парламент сваку несрећу Србије виде као своју срећу и сваку смрт виде као прилику за себе. Ја им поручујем да не могу да нападају полицију. То је моја порука и онима споља, да не могу да буду уплетени колико би желели да буду”, рекао је Вучић.
Он је говорећи о момку који је преминуо од короне рекао да је “реч је о ноторној лажи”.
“Лекари су се борили до последњег секунда. Ми у Земунској болници имамо респираторе, мислим да је трећа по броју респиратора. Реч је о лицу врло лоше прошлости, осуђиваном за кривична дела. Друго лице је Слоба Робија, вишеструко осуђивано лице. Немојте такве да представљате као јунаке, знамо с ким имамо посла. Оне који професору Базићу гурају прсте у уста и говоре курво, немојте ми представљати као јунаке”, рекао је Вучић.
Био сам за полицијски час
Вучић је позвао људе да не излазе на протесте, не зато што их се, како је рекао, плаши, већ да се не би заразили.
“Ја ћу бити овде. Нећу путовати вечерас, него ујутру на састанак са Макроном иако је план био другачији, да им покажем да се не плашим. Али молим их да не излазе да се не би ширила зараза. Данас нам је најгори други најгори дан што се тиче епидемије. Немојте људи да излазите на скупове, радите ли то, ми ћемо вас пустити да то радите мирно, све док не нападате институције и полицију”, рекао је Вучић и додао да ако мисле да ће нешто да постигну на силу – неће.
“Није Србија шака зоби да је као раније уздрма неколико спољних служби. Ми смо данас имали тешке разговоре. Ана и Лончар сутра држе седницу Kризног штаба, свакако ће бити пооштравање мера. Отварамо нове болнице за ковид и нећемо имати нигде ништа сем ковид болница. Био сам за увођење ванредног стања и за полицијски час али ће Ана и Лончар донети другачију одлуку”, рекао је Вучић.
Он је додао да је он сам против тога и да сматра је да брже оздрављење једино могуће уз забрану кретања.
“Ја поштујем своје сараднике, изнео сам свој став. Они ће вас сутра обавестити о мерама. Рекао сам да ћу да поштујем мишљење струке и после свега што је синоћ било за мене би било срамота да под притиском батинаша и хулигана одступим од тога. У овој земљи не одлучујем ја и не могу само ја да уводим ванредно стање”, рекао је председник Србије и додао да што се њега тиче био је спреман да учествује у доношењу одлуке о ванредном стању.
“Ја се никад нисам склањао, а нек моји пријатељи говоре зашто неће да уводе ванредно стање”.
Имамо доказе о иностраном утицају
Он је додао да ми немамо лек за корону, те да каменице нису лек и да зато моли људе да воде рачуна.
“Ширење заразе није имало везе са изборима и дербијима. Грађани не морају да брину што сам одсутан, насиље неће бити толерисано. Сви они који су учествовали у спаљивању аутомобила и нападали полицајце ће бити строго санкционисани, компромиса са насиљем неће бити”, рекао је Вучић и додао да за политичке разговоре има простора, ако постоји рацио.
“Свим онима који би да руше споља Србију желим да поручим да је Србија тврд орах. Насиље неће проћи, мир и стабилност ћемо сачувати. Позивам грађане на одговорност, да сачувамо здравље наших људи. То што сам вам рекао да вероватно неће бити полицијског часа, неће их спречити, јер то није разлог њиховог протеста”.
Председник Србије рекао је, одговарајући на питање о спекулацијма да су протести проруски да имају доказе о уплетености неких функционера иностраних служби, а да ће о свему осталом говорити кад буду имали конкретније доказе.
“Уместо да грађански Београд буде срамота овог протеста, они су се залепили за слику Срђана Нога и онога што представља најружнију слику Србије. За годину и по су председнички избори, имаћете тад и београдске. Победите људи”, рекао је Вучић.
Он је додао да не могу о насиљу полиције да говоре они који су убили Ранка Панића.
“А ми смо тад пријавили скуп, и нисмо ниједну каменицу бацили. Ми можемо у сваком тренутку да окупимо 200 хиљада људи. Не заборавите да је СНС једина групација која није организовала ниједан политички скуп”, рекао је Вучић.
Нова.рс



The post Вучић: Ево, нема полицијског часа, шта ћемо сад appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.