Стране агенције о протестима у Београду

Izvor: 011vodič.com, 08.Jul.2020, 14:10

Стране агенције о протестима у Београду

Светске агенције пренеле су касно синоћ да су се демонстранти и присталице опозиције сукобили са полицијом и покушали да упадну у зграду Скупштине Србије у Београду, након најаве враћања рестриктивних мера, укључујући полицијски час за викенд, ради сузбијања ширења корона >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << вируса.
Поједини демонстранти су, наводе агенције, накратко успели да се пробију у зграду скупштине, али су их полицајци потиснули, а они су узвратили паљењем бакљи и бацањем камења, флаша и јаја на полицију.
Америчка новинска агенција Асошијетед прес наводи да је полиција у неколико наврата испалила сузавац на демонстранте испред зграде парламента, док су поједини демонстранти узвикивали: „Оставка, оставка”.
Неколико сукоба избило је између неких од најекстремнијих демонстраната, који како се чини, каже АП, припадају крајње десним групама, и полицајаца који су користили палице.
Полиција се, наводи се, сукобила са демонстрантима и испред зграде РТС, коју опозиција оптужује за пристрасно извештавање у корист власти.
Претходно је председник Александар Вучић описао ситуацију са епидемијом корона вируса у Београду као „алармантну” и „критичну”, јер су болнице у граду близу попуњених капацитета, након што су власти раније током дана известиле о највећем дневном броју смртних случајева од корона вируса.
​Многи су, како пише АП, оптуживали председника Србије да је претходне мере затварања укинуо само због избора, што је он негирао.
Агенција је пренела и да је премијерка Србије Ана Брнабић осудила протесте, наводећи да ће полиција заштитити ред и мир и оптужила опозиционе политичаре да стоје иза упада у парламент.
Ројтерс наводи да је Србија са седам милиона становника пријавила је 16.168 случајева корона вируса, и 330 преминулих, а само у уторак забележено је 299 новооболелих и 13 преминулих.
Епидемиолози и доктори упозорили су да су болнице пуне, а медицински радници уморни, наводи британска агенција.
Ројтерс истиче, како преноси Танјуг, да је Србија почетком марта увела ванредно стање ради сузбијања ширења корона вируса, а крајем маја била међу првим земљама која се отворила и заказала изборе за 21. јуни.
Противници криве владу за пораст броја случајева корона вируса и тврде да грађани не треба да плаћају цену још једним полицијским часом, наводи Ројтерс.
Политика.рс


The post Стране агенције о протестима у Београду appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.