Izvor: RTS, 11.Sep.2023, 15:44

У Пироту појачане мере безбедности

Након прошлонедељног инцидента, када је дошло до сукоба у коме су мигранти ножем повредили двојицу Пироћанаца, становници Пирота су затражили да се предузму мере како се овакве ствари не би понављале.
Пирот и Димитровград су прве станице мигрантима, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који углавном преко старопланинских путева, прелазе бугарску границу и улазе у Србију. Од када траје мигрантска криза, углавном није било већих инцидената у Пироту. Мигранти се смештају у прихватни центар „4.километар".
„Тренутно у прихватном центру имамо 313 миграната. Ситуација је редовна, мирна, све је под контролом, тако да немамо никаквих проблема. Сада тренутно у Пирот долази највише Мароканаца, мада има и Сиријаца и Авганистанаца", каже регионални координатор за југ Србије Слободан Савовић.
Након прошлонедељног инцидента, када је дошло до сукоба у коме су мигранти ножем повредили двојицу Пироћанаца, становници Пирота су затражили да се предузму мере како се овакве ствари не би понављале. У ПУ Пирот кажу да је последњих месеци појачан прилив ирегуларних миграната, а да полицијски службеници помажу граничној полицији у заштити државне границе.
„Број кривичних дела, који су извршили мигранти је 14. Од тога су шест кривичних дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи. Два Сиријца су напала инспекторе ОKП-а, који су хтели да их легитимишу и они су ухапшени. Забележено је 13 смтрних случајева миграната. У једном се ради о убиству, а у 12 случајева у питању су природне смрти, најчеће због изнемоглости миграната", објашњава начелник ПУ Пирот Дејан Тошић.
Град Пирот се активно укључио у решавање проблема са мигрантима.
„Kроз Пирот пролазе и задржавају се веома кратко. Ми покушавамо да обезбедимо средства и да их превозимо у друге прихватне центре. Покушавамо да обезбедимо средства и за проширење центра на четвртом километру", наводи градоначелник Пирота Владан Васић.
Од почетка године полицијски службеници су спречили преко седам хиљада лица да незаконито уђу у нашу земљу, а кроз прихватни центар „4.километар" прошло је преко десет хиљада миграната.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.