Izvor: RTS, 10.Sep.2023, 09:00

Друга ноћ под рушевинама у Мароку, спасиоци траже преживеле

Спасиоци траже преживеле у Мароку након разорног земљотреса, у којем је страдало више од 2.000 људи. Биланс жртава није коначан. Највише штете и погинулих има у тешко доступним планинским областима. УН, ЕУ и владе широм света најављују помоћ.
Наставља >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се потрага за преживелима у Мароку, након разорног земљотреса јачине 6,8 јединица по Рихтеровој скали, у којем је према последњим подацима страдало више од 2.000 људи.

И број повређених је премашио 2.060, од којих је више од 1.400 у критичном стању.
Највише смртних случајева забележено је у забаченим планинским областима на југу Марока.
Биланс жртава није коначан, а спасиоци тек пристижу у најугроженија подручја. Преживеле траже испод рушевина кућа, историјских и верских објеката.
Епицентар земљотреса био је 70 километара југозападно од Маракеша, у планинама Високог Атласа.
"Након постављања кампа у бази, наш тим ће најпре отићи у инспекцију терена. Са собом обавезно водимо псе који ће претраживати рушевине у потрази за преживелима", каже Анке Платнер из Немачке савезне агенције за техничку испомоћ.
Историјска здања у том граду су тешко оштећена. Краљ Мухамед Шести прогласио је тродневну националну жалост наредивши да се отворе склоништа и обезбеди неопходна помоћ преживелима, од којих су многи и другу ноћ провели на отвореном.
"Моја деца се плаше, па сам остао са њима уместо да одем на посао. У продавницама нема хране, трпимо глад и жеђ", каже Мухамед из Маракеша.
"Много зграда се срушило у Медини. Неке од њих су верске грађевине, џамије, а има и доста порушених кућа. Штета је огромна. Нарочито су погођени најсиромашнији квартови попут Меле, где људима треба све: вода, храна, ћебад, лекови, шта год", истиче Мухамед Аитади, Мароканац из Америке.
Тло је подрхтавало и у Алжиру, на југу Шпаније и у Португалији.
Потрес еквивалентан снази 25 нуклеарних бомби.
Професор на катедри за сеизмологију Хашемитског универзитета у Јордану, Ид ел Тарази, каже за Спутњик Арабик да је Мароко погодио потрес еквивалентан снази 25 нуклеарних бомби.
Будући да се та земља налази 400 километара далеко од границе додира афричке и евроазијске тектонске плоче, научници су раније, каже, искључивали могућност тако јаког потреса у региону.
Ипак, сматра да земљотрес неће имати јак утицај на земљину кору на северу Африке и Блиском истоку, и да су слични потреси мало вероватни у околним државама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.