Izvor: RTS, 06.Sep.2023, 10:48

Амбасадор: Десетак српских породица заробљено у Пилиону због невремена, једна жена евакуисана

Десетак породица са југа Србије налази се у области Пилион, недалеко од Волоса, где је невреме поплавило стотине кућа и путева, каже за РТС амбасадор Душан Спасојевић и додаје да је једна српска држављанка успешно евакуисана. Тражи се начин да обезбедимо колективни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << превоз за Србију, додаје Спасојевић.
Невреме у Грчкој најтеже је погодило Тесалију и Олимпијску регију, а две особе су изгубиле живот, док се једна води као нестала, рекао је за РТС амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић и додао да је једна српска држављанка успешно евакуисана.
У Волосу, у области Магнезија, стотине кућа и путева је поплављено, а у више од 70 одсто домаћинстава нема ни струје, ни питке воде. Амбасадор истиче да се у области Пилион, педесетак километара западно од Волоса, налази десетак породица са југа Србије.
Некима од њих бујица је однела аутомобиле у море.
“Многи од њих су јуче, током поподнева ступили у контакт са Амбасадом у Атини, тражећи помоћ. Они су нам рекли да су у Грчку дошли организовано преко једне туристичке агенције, да не могу са њом да ступе у контакт“, рекао је амбасадор.
Према његовим речима, Амбасада покушава да ступи у контакт са том агенцијом, како би се туристима, заједничким снагама, организовао колективан превоз за Србију.
Навео је да је било и драматичних ситуација, када је једна породица, са двоје мале деце, покушала да оде из Пилиона, упркос упозорењу локалних власти. Помогло им је, каже, локално становништво и обезбедило им смештај.
Онима који су се затекли у угроженом подручју поручује да строго прате упозорења локалних служби, која стижу и путем СМС порука, да не напуштају објекте “на своју руку“, а да ће им Амбасада у сарадњаи са локалним властима помоћи да се изместе на безбедну локацију.
Иначе, олуја је названа “Данијел“ и очекује се да траје до четвртка послеподне.
“У неким местима је пало дупло више кише, него што падне током читаве године“, каже Спасојевић за РТС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.