Izvor: RTS, 05.Sep.2023, 16:05

Краснићи објавио упутство за изборе на северу: До смене градоначелника најбрже за три месеца

Министарство администрације локалне самоуправе завршило је израду административног упутства за петицију за смену председника четири општине на северу, саопштио је министар Ељберт Краснићи. Према упутству које је објавио Краснићи, читава процедура могла би да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се развуче и на дуже од три месеца.
Најпре најмање троје грађана са правом гласа у одређеној општини треба да покрену иницијативу за петицију за смену градоначелника те општине. Пре почетка прикупљања потписа, они о иницијативи треба да обавесте председника Скупштине општине, који о томе обавештава ресорно министарство и Централну изборну комисију.
Председник Скупштине општине има рок од пет дана да размотри захтев о петицији и региструје иницијаторску групу као овлашћено лице. Ако то не учини у овом року, иницијаторска група за петицију може да се обрати ЦИК и да тражи регистрацију.
Најкасније пет дана од регистрације, председник Скупштине општине мора да затражи од ЦИК ажурирани списак бирача и да достави иницијативној групи за петицију потребну документацију.
Група за петицију има рок од 30 дана од пријема документације да прикупи потребан број потписа. Овај рок се може померити за додатних 15 дана.
Прикупљени потписи се достављају председнику Скупштине општине и ЦИК, који верификује листу потписа. Уколико је петицију подржало најмање 20 одсто бирача, ЦИК организује гласање за смену градоначелника, по процедури у складу са законима о општим и локалним изборима. Гласање за разрешење градоначелника у том случају организује се најкасније у року од 45 дана. 
Да би били смењени, за то мора да гласа 50 плус један одсто уписаних бирача у општини.
Ако потребан број бирача не подржи разрешење, нова иницијатива за смену градоначелника не може да се покрене пре истека рока од 12 месеци.
Како је навео Краснићи на Фејсбуку, сврха упутства је да се утврди поступак покретања, организовања и подношења грађанске иницијативе за разрешење председника општине, а у складу са Законом о локалној самоуправи.
"Домаће и међународне институције биле су део дискусија, радних и стручних консултација, као и радне групе. У вези са тим питањем, с обзиром да је први пут да се њиме бави нормативна регулатива, било је доста коментара и сугестија. Сви они су адресирани и најсадржајнији део је адресиран", навео је Краснићи.
Додаје да упутство даје могућност практичне реализације законом зајемченог права локалној самоуправи.
Тим правом, како наводи, обезбеђује се остваривање воље грађана у односу на начелника општине, којег сами грађани непосредно бирају.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.