Преговори о чланству Србије у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

Izvor: 011vodič.com, 02.Jul.2020, 13:34

Преговори о чланству Србије у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

ПРОШИРЕЊЕ ЕУ и преговори о придруживању са земљама Западног Балкана остаће у запећку и током наредних шест месеци, колико ће трајати немачко председавање Унији. Док Берлин буде настојао да се избори с последицама пандемије, да настави разговоре о реформи ЕУ и постигне договор >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << са Лондоном, што ће бити несумњиви приоритети, једина регионална тема која би могла да дође у фокус јесте дијалог Београда и Приштине.

Овако познаваоци ситуације и дипломате виде немачко председавање ЕУ, које је званично почело јуче. Иако међу суштинским циљевима председавања стоји да ће се Немачка „ангажовати у корист перспективе кредибилног пријема земаља Западног Балкана у ЕУ“, тешко је поверовати да ћемо им заиста бити приоритет.

Немачки званичници у Бриселу своје председавање већ називају „корона председавањем“, што довољно говори о фокусу наредних шест месеци. Прва тема, без дилеме, биће договор о заједничком седмогодишњем буџету и фонду за опоравак ЕУ, док је јесен резервисана за преговоре са Лондоном о окончању „брегзита“ и будућим трговинским односима. На дневни ред затим долазе и питања миграције, климатских промена, али и будућности саме ЕУ.
ЈОКСИМОВИЋЕВА: ЧЛАНСТВО 2026.
МИНИСТАР за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да Србија може да постане пуноправни члан ЕУ 2026. године.
– Драго ми је да је председник Вучић у Бриселу добио назнаке о 2026. години, што је добро и поклапа се са оним што говорим већ дуго, не зато што сам евроентузијаста или претерано оптимистична, већ зато што познајем процесе у ЕУ и знам колико је Унији важно да и Србија буде њена чланица – рекла је Јоксимовићева.
Немачке дипломате незванично наводе да би питање проширења ЕУ требало да буде један од приоритета, али да је криза изазвана пандемијом све планове бацила у воду.
Председавајући спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер каже да Берлин традиционално посвећује пажњу проширењу. Ипак, и он као фокус наводи питање економског опоравка Уније:
– Други приоритет је излазак Велике Британије из заједничког тржишта и царинске уније до краја године. Надам се да ће Немачка испунити мото овог председавања, а то је да заједно направимо Европу поново јаком.
С друге стране, скретање пажње са проширења неће значити мањи притисак на Србију. Немачка је показала чврсту намеру да не дозволи Америци да преузме посредовање између Београда и Приштине од ЕУ. Сада ће, као председавајућа, несумњиво појачати притисак да се дијалог настави, уз чврст став да неће дозволити отварање питања поделе територије КиМ и да ће од Београда захтевати признавање Косова у границама које њихов устав прописује.
Србија, током тек завршеног председавања Хрватске, први пут од почетка преговора није отворила ниједно преговарачко поглавље.
Новости.рс


The post Преговори о чланству Србије у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.