Упозорење: Пудер за бебе “Џонсон и Џонсон” изазива рак?

Izvor: 011vodič.com, 02.Jul.2020, 09:47

Упозорење: Пудер за бебе “Џонсон и Џонсон” изазива рак?

БЕБИ-пудер компаније „Џонсон и Џонсон“, који садржи талк контаминиран азбестом, за који постоје бројне тврдње да изазива рак, и даље се продаје у Србији! Његова продаја, међутим, обуставља се за тржишта САД и Канаде.
Да овог пудера заиста има на полицама у нашим радњама, уверили >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << су се и репортери „Новости“. Кључне информације о овом производу, на позадини амбалаже, одштампане су врло ситним словима и неопходна је лупа да се прочита састав. Ту се, ипак, може видети да је основни састојак производа – спорни талк.
Шеф правног тима Националне организације потрошача Србије Младен Алфировић каже да надлежни морају да реагују поводом спорног беби-пудера.
– Захтевамо од надлежне санитарне инспекције да се огласи и да каже да ли су нешто предузели, а ако нису шта конкретно планирају да ураде да би се утврдило да ли је тај производ безбедан – каже Алфировић за „Новости“. – Али, није довољно да само саопште да је производ безбедан, већ да доставе доказ за то, да наведу шта су радили, кога су контролисали.
Алфировић наглашава да ако се у свету сумња у безбедност тог беби-пудера, наши надлежни треба да реагују по службеној дужности.
– Реч је о производу који је регулисан Законом о безбедности предмета од опште употребе. Тај Закон посебно апострофира козметичке препарате и производе који долазе у контакт са кожом, где су нарочито угрожене бебе и деца – објашњава наш саговорник. – Талк је један од таквих производа и ако садржи канцерогене материје његово присуство у нашим радњама је врло проблематично.
Представништво компаније „Џонсон и Џонсон“, са седиштем у Швајцарској, у одговору нашој редакцији тврди да су и даље чврсто уверени у безбедност њиховог пудера за бебе и да то потврђују бројне независне научне студије.
– Одлучили су да престанемо са производњом „Џонсоновог“ пудера за САД и Канаду да бисмо, због ковида 19, проценили приоритете у пословима и производњи – наводе из ове компаније. – Потражња за „Џонсоновим“ беби-пудером почела је да опада у Северној Америци, углавном због промена у понашању потрошача, делимично покренутих и због погрешних информација о безбедности овог производа и константном писању у медијима о судским парницама које се покрећу у вези са овим пудером.
Компанија „Џонсон и Џонсон“ годинама је у центру оптужби да је талк који се налази у њиховим производима, контаминиран азбестом и да изазива рак. Против овог америчког фармацеутског гиганта тужбе је поднело готово 20.000 потрошача у САД тврдећи да је због коришћења њихових производа, укључујући и беби-пудер, добило канцер.
Компанији је било наложено да плати милијарде долара одштете потрошачима, али је готово све пресуде успела да обори у жалбеном поступку. Око 16.000 нових тужби тек треба да размотри суд у Њу Џерсију. У априлу је судија донео одлуку да подносиоци могу да изнесу своје случајеве, али је лимитирано сведочење стручњака на тим суђењима. С друге стране, компанија све време тврди да су њени производи потпуно безбедни. У октобру прошле године је америчка Управа за храну и лекове саопштила да је тестирањем открила малу количину азбеста у једном узорку беби-пудера, због чега је „Џонсон и Џонсон“ био принуђен да повуче око 33.000 бочица овог артикла.
ИНСПЕКЦИЈА: ЗДРАВСТВЕНО ИСПРАВАН
ИЗ Санитарне инспекције Министарства здравља кажу, за „Новости“, да су тренутно два захтева за увоз „Џонсоновог“ беби-пудера одобрена решењем граничног санитарног инспектора, а након утврђене здравствене исправности у овлашћеним и акредитованим лабораторијама. Трећи захтев за увоз чека на резултате анализа. У одговору, такође, наводе да је један лот „Џонсоновог“ беби-пудера, 18. октобра 2019, компанија добровољно повукла са тржишта САД.
– Наведени лот производа се не налази ни на RAPEX порталу, на којем се објављују подаци о евентуално небезбедним производима на тржишту ЕУ. То значи да лот тог производа никада није доспео на тржишта ЕУ, па ни на тржиште Србије, јер бисмо ми били о томе непосредно обавештени – наводи се у одговору санитарне инспекције.
КАНЦЕРОГЕН
ПРОФЕСОР доктор Владимир Ковчин, онколог, каже, за „Новости“, да се зна да је азбест канцероген и истиче да се углавном везује за карцином плућа. Како наводе стручњаци широм света, азбест и талк су природни минерали који се често у земљи налазе близу један другом и тешко их је разликовати. Упозоравају да директно наношење беби-пудера на осетљива подручја може да изазове здравствене проблеме. Ако се прах, који садржи азбест, распршује током наношења, онда су сви који га удишу изложени азбесту.
Новости


The post Упозорење: Пудер за бебе “Џонсон и Џонсон” изазива рак? appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.