Izvor: RTS, 01.Sep.2023, 16:03

Вис милитарис - најкраћи пут од запада ка истоку

Ако мало више завртимо точак историје, видећемо да је Пирот био важан и Римљанима, Турцима, Бугарима.... Ипак остао је град у коме живе Пироћанци - довољна одредница за историјску читанку.
Турес, Квимедава, Пиргос, Шећир Кој - тако се Пирот називао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у давна времена. Тврђава на улазу у град је најочуванији сведок прошлости, која пркоси вековима, природним непогодама, освајачима...
"Средњовековна пиротска тврђава настала је на темељима античког утврђења и непосредно уз Цариградски друм односно Виа Милитарис који је у њеној близини пролазио. Подигнута у другој половини 14. века у време Кнеза Лазара као источна капија тадашње Моравске Србије и као једно важно одбрамбено утврђење које је требало да буде баријера у надолазећем продору Османлија. Не знамо тачно ко је тврђаву подигао, претпоставља се да је у питању неко од тадашњих српских средњовековних великаша", прича историчар Давор Лазаревић, директор Архива у Пироту.
Пиротска тврђава као типично војно утврђење, била је опасана вештачким воденим каналом, како би се лакше бранила од честих опсада. Доњи, средњи и горњи град када се гледа одозго, подсећају на концентричне кругове, а поједини делови тврђаве имали су посебну намену.
"Ово је Дон-Жон кула пиротске тврђаве - њена најистуренија и највиша тачка која је у средњем веку служила и као осматрачница са које су врло лако могли да се уоче непријатељи који се тврђави приближавају", наводи Давор Лазаревић директор Архива у Пироту.
Пирот је мењао имена - али је одувек на истом стратешком положају - најкраћем путу од запада ка истоку - Виа Милитарису. Почели су да га граде Римљани још у првом веку, а њиме су пролазиле војске, трговачки каравани, путници...
"Што се тиче Виа Милитариса на простору Пирота - тачније околине Пирота ка Димитровграду - односно та траса пута од Ниша-Наисуса ка Софији -Сердици, сматра се да је рађена у 3. веку и то знамо на основу историјских извора, али и на основу миљоказа који су пронађени. На миљоказима је писало колико километара - тачније миља је удаљена наредна провинција", објашњава Милица Илић, археолог Музеја Понишавља.
А Виа Милитарисом - касније Цариградским друмом, често је са караванима путовао и виспрени пиротски трговац стоком и чорбаџија, Христа Јовановић. Постао је имућан и утицајан и у 19.веку саградио је велику кућу-конак. Припада Балканско-орјенталном стилу, изграђена је од природних материјала и покривена је ћерамидом.
"На спрату куће, изнад салонских врата,налази се један оригиналан натпис који сведочи о томе ко и када је градио ову кућу. Ту стоји: „Машала Христа,Јован, созида дом сеи на 1848. априли петог.То је једини материјални писани извор о томе када је ова кућа саграђена", каже Мила Панајотовић, виши кустос-историчар Музеја Понишавља у Пироту.
О кући има много легенди. Једна од њих везана је за такозвану ниску собу, која је саграђена по Ристиној жељи. Мајстори су направили мала врата како би му се гости- пре свега Турци клањали приликом уласка и изласка из собе.
Некада дом Малог Ристе, сада је музејска поставка која сведочи о тим временима
“Изложбена поставка у Музеју „Понишавља" представља поставку старе, градске пиротске куће. То значи да је поставка из времена половине19.века па све до почетка 20 века,тако да овде имамо један спој орјенталног и хришћанског", каже Мила Панајотовић, виши кустос-историчар Музеја Понишавља.
И тако…Прошли су векови а Виа Милитарис је и даље на истој траси. Само,уместо камена - сада је асфалт. И каравани још увек пролазе - али са много више коњских снага.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.