Izvor: RTS, 01.Sep.2023, 12:35

Тајландски краљ смањио Шинаватри затворску казну на годину дана

Тајландски краљ Маха Ваџиралонгкорн смањио је осмогодишњу затворску казну бившем премијеру Таксину Шинаватри на годину дана, пише краљевски лист. Шинаватра, који се прошле недеље вратио на Тајланд, "прихватио је свој злочин и показао кајање", стоји у саопштењу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Уместо осам, годину дана ће бити у затвору. Тако је одлучио краљ.

Најпознатији тајландски политичар Таксин Шинаватра вратио се кући из егзила прошле недеље након 17 година у иностранству јер је бежао од затворске казне.
Допутовао је приватним авионом, поздравио присталице, одао почаст краљу пред његовом фотографијом на аеродрому у Бангкоку. Потом је пребачен у затвор на одслужење осмогодишње казне због злоупотребе положаја и сукоба интереса из времена док је био на власти. Убрзо је затворску ћелију заменио болничком собом.
Тајландски краљ Маха Ваџиралонгкорн смањио је осмогодишњу затворску казну бившем премијеру Таксину Шинаватри на годину дана, пише краљевски лист.
„Таксин је прихватио свој злочин и показао кајање“, наводи се у документу краљевског листа и додаје да је бивши премијер болестан.
Нешто пре његовог повратка на Тајланд, Срета Тависин из странке Пеу Таи коју је основао Шинаватра, изабран је за премијера на парламентарним изборима.
Таксин, бивши телекомуникациони тајкун, и даље има утицај у тајландској политици. Странке које су му лојалне побеђивале су на свим изборима у последње две деценије.
Недавни догађаји подстакли су спекулације да је Таксин постигао договор са својим огорченим ривалима у конзервативном естаблишменту и ројалистичкој војсци, који су збацили његову странку у државним ударима 2006. и 2014. године, оптужујући у то време њега и његову странку за корупцију и нелојалност моћној монархији.
Таксин је негирао те наводе и одбацио договор са генералима.
Прве ноћи у затвору, Таксин је пребачен у полицијску болницу због болова у грудима и високог крвног притиска.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.