Izvor: RTS, 31.Avg.2023, 23:15

Може ли се контролисати дарк веб - радна група тражи и затворске казне

Радна група за безбедност деце на интернету, која jе формирана након трагедије у ОШ "Владислав Рибникар", предала је Влади Србије и Савету за борбу против вршњачког насиља предлоге решења који би побољшали безбедност деце на интернету. За дељење материјала који >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << садржи савете за извршење кривичних дела и јавно одобравање тих дела предложене су затворске казне од три месеца до пет година.
Непуна четири месеца након формирања Радне групе стигли су први предлози. Један од задатака Групе био је да размотри увођење мера забране приступа сајтовима дарк веба који, између осталог, садрже савете како да се изврши убиство, набави дрога или ватрено оружје. Стручњаци су сагласни да је то тешко изводљиво.

"Ради се о делу интернета који није једноставно доступан путем интернет домена као нпр. www.rts.rs. То је део интернета којим се приступа искључиво помоћу специјалних алата. Имамо случајеве да су безбедносне службе позивале кориснике и заплењивале опрему корисницима које су приступале дарк вебу", истиче Милош Јовановић, стручњак за сајбер безбедност.
Ако није могуће регулисати приступ дарк вебу, може се изменити и допунити Кривични законик, предлог је Радне групе.
"Треба да се уради допуна Кривичног законика којим би се кривично гонила радња објављивање материјала, где се саветује извршење неког кривичног дела и да се казни особа која преко интернета учини доступним те информације или пострекава извшење кривичног дела“, наводи Игор Јурић, који је члан Радне групе.
Предложене су новчане и затворске казне до годину дана за свесно приступање штетном материјалу, али и затворска казна од шест месеци до пет година за јавно одобравање тешких кривичних дела.
Радна група предлаже и бесплатне пакете за коришћење апликација родитељског надзора мобилних телофона, као и додатно филтрирање штетног садржаја од стране интернет провајдера.
Унапређење платформе Паметно и безбедно Док се предлози не усвоје, реаговало је ресорно министарство пуштањем у рад унапређене платформе за безбедност деце на интернету.
"Унапређујемо нашу онлајн платформу Паметно и безбедно, која ради у оквиру Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, првог и за сада јединог институционалног центра у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу. Ослушкујући потребе деце, родитеља, бака и дека данас пуштамо у рад унапређену и редизајнирану платформу", рекао је Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација.
Следећа је на потезу Влада Србије, а ако предлози Радне групе буду прихваћени следе измене и допуне закона, пре свега Кривичног и Закона о електронским комуникацијама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.