Izvor: RTS, 31.Avg.2023, 20:55

Грађани у Крушевцу и Ваљеву на протестима против насиља

Девету недељу заредом, одржан је протест "Крушевац против насиља". Грађанима се обратио Јово Бакић, професор Филозофског факултета. Са Трга глумаца, окупљени су прошетали до споменика Косовским јунацима и Трга Костурница. Грађани су се окупили и на 12. протесту "Ваљево >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << против насиља", где су говорили Ваљевка Милица Јаневска, професорка српског језика и Предраг Воштинић из краљевачког Локалног фронта.
Крушевљанима који су се девету недељу заредом окупили на Тргу глумаца, протестујући против свеопштег друштвеног насиља, вечерас се обратио Јово Бакић, социолог и професор Филозофског факултета у Београду.

Истичући да је повода за таква окупљања више него довољно, посебно се осврнуо на последњи, смену двојицу инспектора задужених за борбу против трговине дрогом. "Полиција је ту да нас штити, а ако не ради свој посао како треба, грађани су у проблему, а наша сигурност доведна у питање", истакао је Бакић.
Поручио је опозицији да уколико не стане иза инспектора Миленковића и Митића, то ће значити да није у стању да обавља политичку дужност за коју је позвана.
"Полиција је ту да нас штити, да деца немају посла у школским двориштима са дилерима дрогом. Ви данас имате коцкарнице и дилере преко пута школа, што није нормално. Није нормално ни оно што се догодило 3. маја, што нас је извело на улице у очајању, а онда се опозиција придружила и формулисала захтеве", додао је Бакић.
Подсећајући да суштинских промена нема и да захтеви нису испуњени, Бакић се запитао зашто опозиција пристаје на изборе. "Која је то суштинска промена? Пинк није укинут, РЕМ није укинут, министар Гашић није смењен, Вулин није смењен са места шефа БИА", рекао је Бакић.
Са Трга глумаца окупљени Крушевљани су мирно прошетали до споменика Косовским јунацима и Трга Костурница, након чега су се разишли.
Окупљање против насиља и у Ваљеву, без протестне шетње због лошег времена Грађани су се окупили и на 12. протесту "Ваљево против насиља", где су говорили Ваљевка Милица Јаневска, професорка српског језика и књижевности и Предраг Воштинић из краљевачког Локалног фронта.
"Цела Србија и све је морало да стане на дан трагедије у београдској школи, а у озбиљну и корениту промену школског система морали су бити позвани најстручнији међу нама. Нажалост, добили смо само козметичке смернице, а суштински ништа није промењено", поручила је професорка Јаневска.

Јаневска је поводом дељења бесплатних уџбеника у Београду, поставила питање надлежнима "колико су тиме дискримнинисани ученици из осталих делова Србије".
Професорка је позвала часне, поштене и вредне, а потлачене и понижене грађане, који су у већини у свим институцијама и у целом друштву, да се удруже, подигну глас и стану у одбрану сваког у складу са моралним кодексима, јер "више нема времена за повлачење, калкулисање и ћутање".
Предраг Воштинић одао је признање "ваљевској говорници" са почетка протеста.
Истакао је да "не постоји више захтев који незадовољни грађани могу упућивати властима, јер они смењују оне који су могли да смене Гашића и Вулина. Једини начин је да сви ми подржимо и дамо право и прилику правосудним и полицијским органима да раде свој посао. Упутио је молбу свима који раде у тужилаштву и полицији да се придруже грађанима у очувању реда и закона и грађана ове земље.
"Морамо чувати смењене полицајце и сваког човека који је макар зрном допринео очувању достојанства ове земље", поручио је Воштинић.
Због времена, вечерас је изостала протестна шетња у Ваљеву.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.