Izvor: RTS, 31.Avg.2023, 14:16

Шинаватра тражи помиловање од краља

Бивши премијер Тајланда Таксин Шинаватра поднео је захтев за краљевско помиловање, рекао је тајландски министар правде Висану Креа-нгам.
Министар правде Тајланда Висану Креа-нгам прецизирао је да је захтев за помиловање поднела породица Таксина >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Шинаватре, преноси Ројтерс.
Шинаватра (74), најпознатији тајландски политичар, издржава казну од осам година затвора због злоупотребе овлашћења и сукоба интереса, након што се прошле недеље вратио у земљу из 15-годишњег егзила. Међутим, већ прве ноћи издржавања затворске казне пребачен је у болницу.
Захтев за краљевско помиловање мора да се поднесе преко одељења за санкције Министарства правде, након чега га разматра премијер, који затим мора да га преда краљу Махи Вачиралонгкорну.
Шинаватрин повратак на Тајланд долази након победе странке коју је основао, Пеу Тај, на парламентарним изборима, након којих је његов савезник, такође тајкун, Срета Тависин изабран за премијера.
Шинаватра је збачен у војном удару 2006. године, и од тада је живео у егзилу, како би избегао правне оптужбе за које је раније рекао да су политички мотивисане, укључујући и пресуду у одсуству за корупцију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.