Izvor: RTS, 29.Avg.2023, 11:00

Милићевић: Достављени ћирилички буквари малишанима у Хрватској, на тај начин чувамо индентитет и традицију

Сви ђаци прваци који живе на подручју Книна добили су букваре на ћирилици које им је у манастиру Крупа недалеко од Книна уручио министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић.
Ђорђе Милићевић у понедељак је у манастиру Крупа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << присуствовао прослави Велике Госпојине.

Испорука буквара и уџбеника за српску децу у Хрватској није могла да се обави у јуну због, како су тамошње власти рекле, процедуралних разлога.
Милићевић каже за РТС да је жеља државе била да наши малишани из Лике и Далмације и широм Хрватске упознају све лепоте српског језика, оценивши да се на тај начин чувају наша културно-историјска обележја, идентитет и традиција.
"Ова посета је симбол политике коју Влада Србије води према сународницима који живе на простору Хрватске", навео је Милићевић. Истакао је да држава Србија мора да гради пријатељске односе са свим заједницама на овим просторима, нагласивши да је "рука Србије увек била пружена ка свима."
Како је додао, хиљаде буквара достављено је малишанима који живе ван Србије како би се помогло пројекту допунских школа.
Истакао је да је овог пута испуњен циљ да се достави 300 буквара малишанима у Хрватској до 1. септембра.
Поменуо је тешкоће и проблеме које су претходиле испоруци, наводећи да је његов кабинет трпео оптужбе из Хрватске да не желе да плате царину на уџбенике.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.