Izvor: RTS, 26.Avg.2023, 17:20

Преминуо Мирослав Шолевић

Мирослав Шолевић, један је од оснивача и носилаца покрета отпора Срба на Косову и Метохији осамдесетих година прошлог века, преминуо је у 75. години у Нишу.
Покрет отпора Срба настао је као реакција на демонстрације Албанаца на Косову 1981. године, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на којима су у више градова захтевали да Социјалистичка Аутономна Покрајина постане седма република СФРЈ и да се Албанцима призна статус конститутивног народа у Југославији.
Мирослав Шолевић је био у групи Срба са Косова која је на аспирације Албанаца и тежак положај Срба указала најпре председнику Председништва Србије Николи Љубичићу, а онда је организовала протесте у више градова Србије.
Српски покрет отпора је организовао демонстрације Срба у Косову Пољу 1987. године, где је Слободан Милошевић изговорио: "Нико не сме да вас бије!".
Због неслагања са политичким одлукама и ставовима државног врха Србије према Косову и Метохији, деведесетих година Шолевић је престао да се бави политиком.
Потом се са породицом из Косова Поља преселио у Ниш, где је живео до смрти.
Преминуо је након вишемесечне борбе са болешћу.
Шолевић ће бити сахрањен у уторак, 29. августа, на гробљу у Доњој Врежини. Опело је заказано за 12 часова, потврдила је његова породица.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.