Izvor: RTS, 24.Avg.2023, 23:33

Додик: Учествоваћу у судском процесу, али не прихватам одлуке

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће учествовати у судском процесу уколико Суд БиХ потврди оптужницу против њега због непоштовања одлука високог представника у БиХ Кристијана Шмита, али да није спреман да прихвати њихове крајње одлуке. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да није спреман да прихватим њихове крајње одлуке.
"Мислим да су се грдно преварили што се тога тиче. Нисам спреман да прихватим њихове крајње одлуке. Ја ћу учествовати у том процесу, њихова крајња одлука ће определити наше понашање. Ја сам добио озбиљну подршку нашег народа на том питању. Негде сам чак задовољан чињеницом да сам крив зато што не поштујем странце", поручио је Додик.
"Ако говоримо о правосуђу, видљиво је да Суд и Тужилаштво БиХ не постоје по Уставу БиХ и да је њихово егзистирање искључиво модалитет који је успоставио међународни фактор, односно високи предстваник", рекао је Додик за бањалучку АТВ.
Он је додао да то не значи да треба да престану да буду оспоравани и да ће бити оспоравани све док се не деси неки договор на ту тему. 
Додик је истакао да СНСД води одговорну политику, политику која подразумева да се добије оно што је максимално могуће. 
"Контекст у којем ми сада делујемо је веома сложен. На глобалном нивоу постоји много нервозних играча који су укључени у систем БиХ. Украјинска криза је променила позиције различитих страна. Запад, предвођен Америком, постао је веома нервозан, озбиљан новац даје на страну Украјине у рату и желе да позавршавају нешто што мисле да треба", рекао је Додик.
Према његовим речима, грађани БиХ живе у нерегуларним околностима у којима  Савет безбедности није именовао високог представника, иако се он представља да је именован, а чак намеће и законе.
"Једно опште расуло и општи јавашлук", каже Додик, а као пример наводи и то што су два члана Председништва БиХ, Денис Бећировић и Жељко Комшић, отишла у Украјину, представљајући се као БиХ. 
"На тај начин најбоље разбијају БиХ", поручио је Додик. 
С друге стране, како каже, имамо нову структуру, нове партије у систему власти на нивоу БиХ који показују жељу да се нешто договори или уради.
"Избацивањем СДА из власти смо променили једну структуру која је била потпуно антиуставна и антидејтонска. Пре свега, СДА је у потпуности контролисао обавештајни сектор и 'наштеловао' га искључиво против Републике Српске. У таквом амбијенту требало је променити Осмицу и довести нове људе. Они су дошли и треба да буду служба БиХ а не служба СДА, тако да смо ми постигли циљеве у том погледу", рекао је Додик.
Примарни циљ је да се решимо питања међународног интервенционизма у БиХ и морамо да се боримо за тај циљ, поручио је Додик и додао да је део борбе за тај циљ везан и за европске интеграције, подсећајући да је БиХ изненада добила статус кандидата.
Додик је рекао да је кључно питање у БиХ питање имовине, и упитао ''да ли треба да Шмит наметне закон и каже 'имовина припада БиХ'''.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.