Izvor: RTS, 23.Avg.2023, 20:51

Српски тагови за путарину ускоро и у Црној Гори

Српски уређај за електронску наплату путарине ускоро ће моћи да се користи и у Црној Гори. Меморандум о пословној сарадњи црногорског предузећа "Монтепут" и "Путева Србије" потписан је у Влади Србије, а повод је интегрисање заједничког система наплате у обе земље. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Већ се користи у Северној Македонији, чекају се Грчка, Италија, а до нове године, поред Хрватске, требало би да почне примена интегрисаног система електронске наплате путарине и у Црној Гори.

Директор сектора за наплату путарине ЈП "Путеви Србије" Дарко Савић истиче да тај пројекат не значи само повезивање два система за наплату путарине, већ повезивање два народа, бржи проток људи, бржи проток роба.
"Надамо се да ћете врло брзо, као што смо то урадили са колегама из Северне Макеодније, да ћемо сви заједно приступити интегрисаном систему за наплату путарине у овом делу Европе, и имати један од најбољих система за наплату путарине", додаје Савић.
Милан Љиљанић, директор "Монтепута" нада се да ће у наредном периоду наставити сарадњу и убрзати иницијативе за изградњу преосталих деоница ауто-пута Београд-Бар, што ће, истиче, знатно смањити време путовања и донети значајне бенефите и за грађане и за обе државе.
До сада је своје таг уређаје у Србији конфигурисало више од 27 хиљада корисника.
Од почетка функционисања система у Северној Македонији, више од 31 хиљаде пролазака српских тагова кроз наплатне станице. Иста очекивања су и од сарадње са Црном Гором.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истиче да је то пут који ће бити веома фреквентан и који ће инвестиционо сам себе оправдати.
"Корак по корак, ми повезујемо наше земље, повезујемо људе, и то је део наше заједничке политике коју смо имали и са садашњом, и за коју сам сигуран да ћемо имати и са будућом владом Црне Горе, јер је то добро за људе", додаје Весић.
До краја године, очекује се завршетак дела ауто-пута до Пожеге, најављује Весић, а потом следи изградња ауто-пута ка Бољарама у дужини од 107 километара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.