Izvor: RTS, 23.Avg.2023, 06:01

Зашто је парадајз усред сезоне толико скуп

Последњих дана парадајз има астрономску цену на свим пијацама. Велика је тражња, али, пре свега због временских неприлика, слаб је род на отвореном. Високе температуре не пријају ни поврћу које се гаји у пластеницима.
Када се пластеник црвени, а >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у гајбици нема ништа, значи да се све што сазри брзо прода. Петар Божић из Пиромана продаје парадајз на обреновачкој пијаци. Каже да га купују дугогодишње муштерије које не питају за цену.

Само ово повреће продаје на пијаци, остало даје трговинским ланцима који му и обезбеђују стручњаке.
"Користим искључиво сорте за наше тржиште, сорте које имају укус и које људи када купе, долазе поново", каже Петар Божић.
Биљке прихрањује системом "кап по кап" водотопивим ђубривима која се брзо усвајају и не остављају соли у земљи.
А и у пластенику добро роди ако се избори са бројним штеточинама. Неке се појаве баш када је роба за тржиште.
"Ту је апсолутни парадајзни мољац. Тренутно немамо средство које га сузбија, а поготово што се он јавља на високим температурама. То је једина штеточина која уништава читаву биљку, једе лист, једе плод, стабљику", објашњава Петар.
Кад температура у пластенику премаши 50 степени Високе температуре шкоде и пластеничкој производњи.
Петар каже да је у једном тренутку температура у пластенику била и 52 степена и да се због тога неке цветне гране нису оплодиле, што је смањило приход за неких 30 одсто.
"Петар је конкретно добио пластенике од Града Београда и као једном повртару то је велика и најзначајнија инвестиција. Ово су велики пластеници који задовољавају основне услове како би и принос и плод били оно што ми очекујемо", каже Јелена Мушкиња из  Канцеларије за пољопривреду Општине Обреновац. 
Неко гаји воће, неко поврће, многи не гаје ни за себе, каже Јелена Мушкиња. Обилази чак 29 села помажући људима да дођу до субвенција Града Београда. 
"Ми смо ту за наше пољопривреднике у смислу да их усмеримо шта је најбоље од субвенција и да им попунимо документацију која је неопходна, јер је документација први основни корак да би добили било шта, она мора бити потпуно исправна", каже Мушкиња.
Многи произвођачи истичу добру сарадњу са Секретаријатом за пољопривреду.
Произвођач има пластенике за производњу до новембра, али није сигуран колико ће поврћа бити за зимницу.  Колико се рада, времена и новца уложи, тренутна цена око 200 динара можда је и реална. Тек, његови купци и не питају за цену. Одужио им се добрим квалитетом. А на Обреновчанима је да му асфалтирају бар један од два прилаза имању. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.