Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 08:36

Ватрена стихија пустоши Грчку, Шпанију, Канаду и Америку

Због шумских пожара евакуисано је још пет села у близини североисточне границе Грчке са Турском. Ветар отежава гашење ватре у коме учествују ватрогасци, полиција, војска и добровољци. Ватрена стихија бесни и у Албанији, Шпанији, Канади и Америци.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Грчку сваког лета погађају разорни пожари. Стручњаци кажу да се због климатских промена погоршавају из године у годину.

Грчке власти евакуисале су житеље још неколико села у близини границе са Турском, где је велики пожар током викенда већ уништио неколико кућа. Снажан ветар погодовао је ширењу пожара.
Шумски пожар у Александрополису букти већ трећи дан упркос напорима грчких ватрогасних служби, војске и добровољаца који су током ноћи наставили борбу са ватреном стихијом.
Како јавља ЕРТ, повређено је седам ватрогасаца који су, након указане прве помоћи, сада у добром стању.
У гашење пожара укључиле су се и летелице - четири авиона и четири хеликоптера, који гасе активне пожаре из ваздуха, преноси Прототема.
Издато је упозорење на велику опасност од пожара у региону око главног града Атине и другим деловима јужне Грчке.
Пожари на Тенерифама Са пожарима се боре и у Шпанији. Регионални председник Канарских острва Фернандо Клавихо рекао је да је полиција потврдила да је пожар који бесни последних дана на шпанском туристичком острву Тенерифе намерно изазван.
"Окупили смо се и чекамо ватрогасце. Надамо се и молимо Бога да да ватра не стигне до кућа јер је већ близу. Узнемирени смо. Верујемо да ће се ово ускоро завршити", каже становница града Окала.
Пожар, најгори на Тенерифама у последњих неколико деценија, представља претњу за 11 градских области у стрмим и кршевитим планинским областима. Ангажовано је више од 400 ватрогасаца и војника и 23 хеликоптера и авиона за превоз воде. Шпанија се припрема за још један топлотни талас који почиње данас и трајаће до четвртка.
Ватра прети граду Келовна у Британској Колумбији Ватрогасци сузбијају шумске пожаре који горе у близини главног града канадске покрајине Јелоунајф и прете граду Келовна у Британској Колумбији, док прогностичари упозоравају да ће бити још сувог и ветровитог времена. У суботу је уведено ванредно стање. Око 35.000 људи добило је наређење да се евакуише.
"Сарађујемо са регионалним и локалним властима како бисмо били сигурни да су људи безбедни. Чинимо све да заштитимо животе и имовину. На располагању су нам и војни ресурси", каже Џастин Тридо, премијер Канаде.
Тропска олуја Хилари погодила је подручја источно и западно од Лос Анђелеса, и изазвала велике поплаве. У већем делу Калифорније проглашено је ванредно стање.
Олуја је на око 350 километара од Сан Дијега, саопштио је Национални центар за урагане.
"Улице су поплављене. Морамо да идемо по намирнице, а продавнице су празне. Има пуно блата. Велики је ризик изаћи из куће", каже Становница Сан Дијега.
Метеоролози кажу да ће олуја Хилари ући у историју као прва тропска олуја која је погодила јужну Калифорнију у 84 године.
Упозорења важе од Пацифика до Орегона и Ајдаха.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.