Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 08:13

Уклања се опасан отпад из фабрике "Вискоза" у Лозници, највећи део биће одвезен у земље ЕУ

Министарство за заштиту животне средине почело је у јуну уклањања опасног отпада из фабрике "Вискоза" у Лозници, а са циљем да се у том граду реше вишедеценијски еколошки проблем. Грађане највише радује чињеница да ће одавде коначно бити одвезена вода контаминирана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << угљен дисулфидом, изузетном опасном и запаљивом материјом због које је било бројних проблема и по животе људе и по животну средину.
Процењује се да је у кругу некадашње "Вискозе" у Лозници више од 2.000 тона опасног отпада. Највећи део пронађен је у објектима у затвореном, а мањи се налази на неколико локација на отвореном у кругу фабрике. Цео процес уклањање опасног отпада из "Вискозе" започет је почетком јуна по налогу Министарство за заштиту животне средине.
Најпре се радило на уређењу терена, с обзиром на то да су сви објекти, погони, некадашње фабрике у потпуним рушевинама, а да је цео простор обрастао у високу траву.
Процес уклањање опасног отпада спроводе тимови обучених људи који поштују највише стандарде безбедности како би цео овај процес био у потпуности безбедан и по људе и по заштиту животне средине.
Отпад се смешта у специјализоване канистере, а потом одвози у складишта где ће бити збринут до његовог коначно уништења и уклањања. Највећи део отпада, кажу надлежни, биће одвезен у земље Европске уније, а део ће остати у нашој земљу.
Грађане Лознице, највише радује податак да ће одавде бити одвезена и вода која је контаминирана угљен дисулфидом, изузетном опасном и запаљивом материјом због које је било бројних проблема.
"Значајно је из разлога безбедности и здравља људи свакако, јер ово је један историјски проблем, историјски отпад који је већ годинама већ на овом простору. Сумпорна киселина, угљен дисулфид, натријум хлорид, цинк сулфат, то су само неки од опасних материја које поседују, а поседује их 'Вискоза' још", каже Мирослав Мијатовић из Удружења грађана "Пакт".
Процес уклањања опасног отпада из круга некадашње "Вискозе" требао би да буде завршен у наредна четири месеци, али надлежни кажу, да ће се превасходно водити рачуна о заштити здравља људи и животне средине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.