Izvor: RTS, 20.Avg.2023, 06:09

"Абрамси" у Украјини нада за Кијев, изазов за Москву – које су могућности америчког тенка

Долазак америчког тенка "абрамс" у Украјину, улива много наде званичном Кијеву у рату са Русијом. Иако се ради о само 31 тенку, тактичко-техничке карактеристике "абрамса" и досадашња искуства говоре да је амерички тенк моћна борбена машина.
Пре више >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од четири деценије амерички војни планери и инжењери осмислили су и направили тенк "абрамс". Суштина постојања тенка "абрамс" је да на европским равницама порази совјетске тенкове, пре свега Т-72.

И "абрамс" и Т-72 се користе и данас, као модернизоване платформе. "Абрамс" у више модификација са истим именом, док Руси имају Т-90 који је суштински модернизовани и унапређени Т-72. "Абрамс" ће по први пут у историји на јесен ове године имати прилику да са украјинским посадама, покаже ко је јачи и бољи.
Какве су то тактичко-техничке карактеристике тенка "абрамс", односно највероватније верзије коју добија Украјина.
Према најавама америчких званичника и писању медија, Украјина добија "абрамс" М1А1 из складишта. Тенкови ће бити прегледани, поправљени ако треба и добиће велики број додатака које има јача верзија М1А2.
У основи, "абрамс" М1А1 тежи 63 тоне, док А2 са додацима има 70 тона. То и није велики проблем за мотор од 1500 коњских снага. Однос снаге и тежине је сличан као и код руских тенкова.
Притисак тенка на тло у килограмима на центиметар квадратни и код "абрамса" и код Руских тенкова је слична, с тим да "абрамс" од 70 тона ипак има већи притисак за 10 одсто и већу могућност да се заглави у блату. Са пуним резервоаром "абрамс" има аутономију кретања од 200 километара на терену или 450 на чврстој подлози.
Међутим, бар на папиру, "абрамс" има неколико кључних предности у односу на руске тенкове које у борби могу бити пресудне.
Чак и у најгорој, односно најстаријој могућој варијанти, командир и нишанџија у "абрамсу" имају велики број дигиталних и оптичко-електронских уређаја који раде у свим временским условима, дању и ноћу.

Тенкови који долазе у Украјину биће практично нови, јер нису коришћени у борбеним дејствима. Американци ће до последњег шрафа и жице проверити да ли све ради. Јер и један уништен или још горе покварен па заробљен тенк био би велики војностратешки и технички шамар Западу.
Снажне гранате и добар нишан Зашто су сви ти уређају важни? Добро обучена посада, са савременим уређајима брже доноси одлуку на бојном пољу, лакше нишани циљ и лакше се креће. Први виде, први ударе и први побегну на безбедно. Што се у руско-украјинском рату показало као кључна предност.
"Абрамс" може да удари из топа калибра 120 милиметара М256, који потиче из немачке фирме "Рајнметал", али се прави у Америци.
Поткалибарни односно пробојни пројектили имају почетну брзину од 1.600 до 1.700 километара на час. Пробојна моћ је велика чак и на даљинама од три километра, што је максимални ефективни домет за већину тенкова на свету. Занимљиво је да пробојне гранате тек на даљини од два и по до три километра губе 10 одсто своје снаге.

Американци су назначили да у Украјину неће послати тенковске гранате са осиромашеним уранијумом, што у преводу значи да неће послати најпробојније пројектиле. Пробојност пројектила са осиромашеним уранијумом је у просеку 10 до 20 одсто већа од стандардних.
И поред тога, гранате испаљене из "абрамса" у блиској тенковској борби могу да униште већину руских тенкова. На даљинама од 2 или 3 километра, гранате из америчког тенка могу озбиљно да оштете већину руских тенкова. Чак и да униште Т-55, Т-62 и старије моделе Т-72 који се користе у руским снагама.

Међутим, ударац гранате тежине 20 килограма брзином од 1500 или 1600 метара у секунди толико је јак да онеспособљава електронику на неко време и што је још важније људе – због детонација. Тај ефекат је још већи уколико се не гађа пробојном, већ високо експлозивном гранатом.
Руске гранате нешто слабије Највећа непознаница, за светску јавност и Русију је какве ће додатке Американци поставити на "абрамс" за Украјину. Овај тенк је познат као модуларна платформа где се и на моделе старе око 30 година може уградити електронско-оптичка опрема последње генерације.
Такође важна, лако уградива, ставка је додатни оклоп за урбану борбу. Што тенк чини непробојним за све познате лаке преносне системе за противоклопну борбу, посебно најпознатији РПГ-7.
Оклоп "абрамса" је посебна прича. Иако се тачне карактеристике држе у тајности већ деценијама, чињеница је да за четири деценије ратовања нема уништених "абрамса" у борбама са другим тенковима.
Добро увежбана посаде америчке војске током рата у Заливу лако су побеђивале технолошки и технички инфериорне ирачке тенкове. Слично је ситуација и последњих година у Јемену. Саудијска Арабија изгубила је најмање 20 тенкова "абрамс" у борби против побуњеника Хутија, међутим нема потврде да су оштећења резултат поготка тенковским гранатама.
Тако говоре и обавештајне процене руске војске из деведесетих година, јер ће Украјинци добити тенкове из тог периода. На даљини од два километра чак и најновије руске пробојне гранате не могу да пробију оклоп "абрамса" са предње стране. Бочни оклоп никада није био предмет расправе јер се тенкови боре "лицем у лице".
"Камов" и "корнет" у заседи Највећу опасност за Абрамсе на украјинском фронту чиниће руски противоклопни хеликоптери Ка-52 или Ми-28 Н наоружани ракетама "викр".
Уколико дође у домет ракета "викр", "абрамс" има само теоретске шансе да остане читав, јер ова ракета пробија и најјачу верзију оклопа америчког тенка.
Камов Ка-52 лансира ракете док лебди. И овај хеликоптер буквално лебди на неколико метара висине иза дрвећа, у заседи, а подигне се и гађа када украјински тенк или оклопно возило буде у близини.
Предност "абрамса" је што иза себе има комплетну западну обавештајну инфраструктуру и Украјинци могу да сазнају у већину случајева где "камов" чека у заседи.
Друга опасност за "абрамсе" је противоклопни систем "корнет". Ракете из овог руског преносног система такође пробијају све верзије оклопа "абрамса". Чак и на даљинама од осам километара. И релативно је тешко уочити "корнет" јер њиме управљају два или три војника.

Долазак "абрамса" на фронт биће велики морални плус за Оружане снаге Украјине иако се ради о мало броју, односно 31 тенку. Такође, способност украјинских генерала да препознају прави тренутак и место за коришћење "абрамса", може озбиљно да поремети стање на фронту на штету Руса.
За Русе је ово нови изазов да погоде, униште или заробе "абрамсе" и све то сниме и објаве у психолошко-пропагандом рату против Украјине и Запада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.