Izvor: RTS, 18.Avg.2023, 19:57

Кипарски Турци напали припаднике УН, повређена двојица Британаца и Словак

Тројица припадника мировне мисије Уједињених нација на Кипру, када су их напали локални Турци незадовољни забраном градње у тампон зони - линији разграничења на том подељеном острву. Локалне Турске власти најавиле забрану приступа "плавим шлемовима". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Двојица Британаца и Словак су, одмах после сукоба са локалним Турцима, пребачени у болницу због повреда главе и поломљене ноге у најозбиљнијој ескалацији тензија на острву на којем је од 1964. године распоређена мировна мисија УН.
За напад су одговорни војници и полицајци кипарских Турака који су песницама ударали припаднике УН и одмах затим багерима уништили неколико возила мировне мисије. Такође, прегазили су препреке од бодљикаве жице и бетона.
Уједињене нације најоштрије су осудиле овај инцидент, наводећи да су припадници мировне мисије нападнути док су покушавали да спрече нелегалну градњу унутар тампон-зоне.
"Претње безбедности припадника мировних мисија УН и њиховог власништва су неприхватљиве и представљају озбиљну повреду међународног права. Починиоци ће бити гоњени", навеле су Уједињене нације.

После повлачења припадника УН, градња спорног пута је настављена.
"Безбедност радова ће бити обезбеђена и припадницима УН неће бити дозвољен приступ градилишту", саопштиле су власти кипарских Турака, јавља дневник Кибрис постаси.
Мисија УН, пак, тврди да ће припадници мировне мисије наставити да блокирају радове.

Кипарски Турци тврде да је до сукоба дошло пошто су радници покушали да прошире пут између места Арсос насељеног турским становништвом и мешовитог села Пила.
Министарство спољних послова кипарских Турака тврди да претходни разговори са мисијом УН око овог пројекта нису донели резултате, те да од званичника светске организације "очекује конструктивнији приступ", јавља турски Јени дузен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.