Izvor: RTS, 18.Avg.2023, 09:30

Додик: Шмит нека јавно покаже резолуцију којом је потврђен његов избор

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да би високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит требало јавно да покаже резолуцију којом је потврђен његов избор и докаже да је високи представник.
Милорад Додик је на Твитеру >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << истакао да не тумачи Дејтонски споразум већ га чита, а тамо, како каже, у Анексу 10 пише да избор високог представника потврђује Савет безбедности Уједињених нација.

"Шмит нека јавно покаже резолуцију којом је потврђен и тако докаже да је високи представник. Али, то не постоји и он зна да се лажно представља. То показује и одговор Антонија Гутереса, јер ни он није потврдио да постоји таква резолуција Савета безбедности. Шмит опет лажима покушава да ствари окрене наопачке", написао је Додик на Твитеру.
Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит раније је изјавио да Додик ''свесно не разуме Дејтонски споразум'' и да крши његову позицију.
''То је у супротности с међународним правом. Иако је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес јасно одговорио на писмо чланице Председништва БиХ Жељке Цвијановић о мом избору, Додик то не признаје. Високи представник остаје институција међународне заједнице у циљу обезбеђења мира у БиХ и ја то озбиљно схватам. Додику и његовим пријатељима желим да кажем да је боље да му пријатељски објасне каква је реалност, јер ради на томе да постане неподношљив у политичком смислу. Нека Додик не потцењује одлучност међународне заједнице'', рекао је јуче Шмит.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.