Izvor: RTS, 18.Avg.2023, 06:10

Четири нова ветропарка - инвеститори заинтересовани за пројекте обновљиве енергије

У наредне три године Србија ће добити нових 600 мегавата обновљиве енергије. То је резултат прве аукције у нашој земљи и највеће у региону за такве пројекте на којој су се надметали домаћи и страни инвеститори. Велика је конкуренција за градњу нових ветропаркова, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а за сада је слабија понуда за капацитете соларне енергије.
На прве аукције за доделу тржишних премија за обновљиве изворе енергије инвеститотори су понудили готово 1,3 милијарде евра улагања у енергију ветра и сунца. А најважније је што су доставили и банкарске гаранције за њихову реализацију.

"Добили смо веома повољне цене, за већи део капацитета скоро дупло мање од тржишних цена за електричну енергију и што ћемо кроз ове прве аукције дупло повећати капацитете наше зелене енергије, у односу на сада. Такође генерисаћемо инвестиције у нашу земљу", каже министарка рударства и енергетике.
Србија већ има осам ветропаркова снаге 398 мегавата и два су у изградњи. Ове аукције доносе изградњу још четири ветроелектране на подручју: Панчева, Ковина, Ковачице и Црном Врху и три мања соларна парка у Књажевцу, Лебану и Чуприји.
"Нажалост и ове аукције су показале да је тржиште солара далеко слабије развијено од тржишта енергије ветра. И да су на потребни јаки играчи и добри инвеститори и у области соларнеенергије како би нследеће аукције које се очекују следеће године биле конкурентније.Ако причамо о 20 хиљада захтева за прикључење показује да је потецијал огроман. Аукције су пракса свих европски држава. Период "фидин тарифа" је давно завршен тако да смо ми сада у једном модерном аукцијском свету и добро је да постоји трогоиодишњи план аукција", каже директорка "Удружења обновљивих извора енергије Србије" Даниела Исаиловић.
Енергтска криза у Европи подстакла је градњу електрана за производњу енергије из ветра, а посебно из сунца. Државе олакшавају и привреди, а посебно домаћинствима, постављање соларних панела.
"Наши трошкови потрошње електричне енергије су значано опали. Идемо на зелено, спасавајући нашу планету. Имамо и електрични аутомобил и ова инсталација кошта мало више него што ме је некада коштало да напуним ауто. Тако да смо задовољни", каже власник соларних панела из Велике Британије Норман Пит.
Анализе показују - свет ће у наредних пет година удвостручити капацитете зелене енергије. Међутим, према "Међународној агенцији за обновљиве изворе енергије", то је недовољно да се испуни Париски договор о смањењу глобалног загревања и позивају на веће коришћење чисте енергије. До краја деценије оцењују - свет би годишње морао да додаје чак 1.000 гигавата из обновљивих извора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.