Izvor: RTS, 15.Avg.2023, 22:00

Ким и Путин разменили писма, потврдили даљи развој односа Москве и Пјонгјанга

Лидер Северне Kореје Kим Џонг Ун и руски председник Владимир Путин разменили су писма у којима су се сагласили да ће наставити да развијају везе између две државе и, како је то формулисао Kим, "дугогодишњи стратешки однос", навела је севернокорејска државна новинска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << агенција KЦНА.
Писма су размењена поводом обележавања 78. годишњице ослобођења Kореје од колонијалне владавине Јапана од 1910. до 1945. године, значајног датума који се и у Јужној Kореји слави као државни празник, преноси Ројтерс.

Kим је у писму Путину истакао да је пријатељство између две земље склопљено у Другом светском рату победом над Јапаном и то пријатељство Северне Kореје и Русије данас "у потпуности демонстрирају своју непобедивост и моћ у борби која има за циљ разбијање самовоље и хегемоније империјалиста".
"Чврсто сам уверен да ће се пријатељство и солидарност између наше две земље даље развијати у правцу стварања дугогодишњих стратешких односа који су усклађени са захтевима нове епохе. Наше две земље ће увек изаћи као победнице, које се међусобно снажно подржавају и сарађују у постизању заједничког циља", поручио је између осталог Kим у писму Путину.
Руски председник је у својој поруци Kиму, такође обећао подршку јачању билатералних веза.
"Сигуран сам да ћемо ојачати нашу билатералну сарадњу на свим пољима за добробит два народа и стабилност и безбедност Kорејског полуострва и целе североисточне Азије", навео је Путин, преноси KЦНА.
САД су оптужиле Северну Kореју да шаље оружје Русији за рат у Украјини, укључујући артиљеријске гранате, ручне ракетне бацаче и пројектиле, али и Пјонгјанг и Москва су негирали било какве трансакције с оружјем.
Бајденов "азијски НАТО" у Кемп Дејвиду Лидери Јужне Кореје, Сједињених Држава и Јапана разговараће о безбедносној сарадњи у вези са Северном Корејом, Украјином и другим питањима на трилатералном самиту 18. августа у летњиковцу америчког председника у Кемп Дејвиду у Мериленду.
У одвојеној објави севернокорејске агенције КЦНА, заменик министра спољних послова Пјонгјанга, Ким Сон Гјонг, критиковао је Вашингтон због сазивања седнице Савета безбедности УН о стању људских права у Северној Кореји.
Састанак, заказан за четвртак и који су затражиле Сједињене Државе, Албанија и Јапан, био би први званични седница СБ УН-а о том питању од 2017. године, али се Кина томе успротивила, рекавши да ће то само "интензивирати конфронтацију и антагонизам".
Ким, заменик министра, рекао је да је планирани састанак "отворено разоткрио ружно непријатељско лице САД испуњено осећајем конфронтације“, истовремено наглашавајући реалност СБ УН-а који је, како је оценио, "дисфункционалан под присилним ауторитетом и злоупотребом моћи Америке“.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.