Пси који су преживели Титаник и остале занимљивости о највернијем човековом пријатељу

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Avg.2023, 13:01

Пси који су преживели Титаник и остале занимљивости о највернијем човековом пријатељу

Велики грчки мудрац Платон једном је рекао да пас има душу филозофа. Кад је реч о интелигенцији, она је на нивоу двогодишњег детета, тврде научници са ванкуверског универзитета. Пси могу да разумеју око 250 речи и гестова, да броје до пет и изводе једноставне математичке операције. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pexels/Simona Kidric И то није све кад је реч о мање познатим чињеницама о најбољем човековом пријатељу. Као и људи, пси током РЕМ фазе могу да сањају. Ипак, нису нам по свему слични. Мада волимо да их гњавимо, они заправо не уживају у грљењу толико као људи и други примати.
Највећи љубитељи паса живе у Америци где више од половине домаћинстава поседује највернијег сапутника. Друго и треће место заузимају Бразил и Кина. Волели су их и у старом Египту, где би по смрти љубимца, власник обријао обрве, размазао блато по коси и гласно жалио данима. У старој Кини, последња линија одбране цара био је пекинезер сакривен у владаревом рукаву.
Пекинезери су били толико обожавани на Далеком истоку да су имали своје слуге. А када су Лорду Бајрону рекли да не може да уведе пса у универзитетску зграду Кембриџа, песник се осветио поневши пиво уместо љубимца.
Инспиративан је био и за Битлсе, њихова песма „Један дан у животу“ садржи тон који могу да чују само пси. Пол Макартни посветио ју је свом шетландском овчару.
Да су пси не само слатки, већ и издржљиви потврђује податак да су бродолом на Титанику преживела два померанца и пекинезер. Сви су наравно били у првој класи.
Zašto psi obično spavaju sklupčani?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пси који су преживели Титаник и остале занимљивости о највернијем човековом пријатељу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.