Izvor: RTS, 12.Avg.2023, 11:08

Млади траже посао и самосталност, како их задржати у Србији

Међународни дан младих је у знаку вишегодишњих проблема. Ивана Антонијевић, помоћница министра за туризам и омладину каже за РТС да млади истичу као највећи изазов са којим се суочавају стабилност запослења и могућност да добију прилику да се економски оснаже >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и да економски буду самостални. Чак око 44 одсто младих не зарађује. Наглашава да је конкретан план Владе имплементација гаранције за младе који је у земљама ЕУ смањио незапосленост за десет одсто. Посебно истиче да се Стратегијом за младе усмеравају сви капацитети којима се утиче на животни стандард.
Истраживања годинама указују да су проблеми младих углавном исти и да се тичу њиховог положаја на тржишту рада. Подаци показују да 43,6 одсто младих не зарађује, а тек свега 12 посто заради више од хиљаду евра. Још већи проблем је то што им послодавци углавном траже искуство.

Ивана Антонијевић је у Јутарњем програму рекла да су током целе седмице били на терену и разговарали с младима, и да су проблеми на које указују исти они које и истраживања показују.
Наводи да млади истичу као највећи изазов са којим се суочавају стабилност запослења и могућност да добију прилику да се економски оснаже и да економски буду самостални.

"У мањим заједницама, млади истичу потребу за више простора, где ће се реализовати програми који ће бити намењени њима, који ће бити бесплатни, који ће на неки начин помоћи да се они оснаже. Тако да, проблем незапослености, односно потреба за већом запошљивошћу с њихове стране, недостатак спортске инфраструктуре и недостатак заправо простора за младе је нешто што смо ми  идентификовали и добили као повратну информацију од младих", указује Антонијевићева. 
Шта је имплементација гаранције за младе Незапосленост младих је проблем не само Србије, већ и земаља у региону, али и Европске уније. Оно што је конкретан план је програм имплементација гаранције за младе, који је као обавезу Србија преузела у јулу 2021. године.
Како објашњава, реч је програму који је од 2013. до 2023. године смањио незапосленост у земљама Европске уније за десет одсто, односно проценат незапослености је са 24 посто пао на 14.

"План и програм гаранције за младе подразумева да свака млада особа у тренутку када прекида школовање или долази у ситуацију незапослености, у наредна четири месеца добије прилику за радну праксу, волонтерско искуство, за запослење или наставак школовања. Гаранција за младе план имплементације се приводи крају и од септембра ће кренути у имплементацију, у пилотирање у три филијале националне службе, у Сремској Митровици, Нишу и Крушевцу. Обухватиће некада 22 општине на којима ће овај програм бити прво имплементиран", најавила је помоћница министра.
Додаје и да је Закон о радној пракси апсолутни приоритет Владе Србије.
"Нацрт новог закона је спреман, Министарство туризма и омладине је имало учешће у радној групи као и организације цивилног друштва, и сви значајни актери и очекује се да ће овај закон бити у скупштинској процедури до краја године", рекла је Антонијевићева.
Зашто млади желе да напусте Србију Један од проблема је и то што млади желе да напусте Србију, готово сваки други жели да живот настави у иностранству.
По том питању се, каже, Србија не разликује у односу на друге земље и то се одвија с моментом миграција које су наша реалност.
Истиче да је Србија донела стратегију за младе у јануару, којом су опредељени циљеви за наредних  седам година, а да је пре неколико недеље усвојен је и акциони план за њену имплементацију.

"Све мере које је Република Србија планира да уради у наредне три године по овом акционом плану јесу заправо усмерене да се користе сви капацитети наше земље, и да се на сваки могући начин утиче на њихов животни стандард, и да они донесу одлуку да остану у својој земљи", прецизирала је Антонијевићева.
И они који остану у својој земљи имају проблем да се осамостале и то се дешава много касније него  код њихових вршњака у ЕУ. Две трећине младих живи са својим родитељима. Подаци кажу да се млади у просеку осамостаљују у 31 години, чак за мушкарце 33,7, док је у ЕУ тај тренд знатно другачији.
Један од начина за решавање тих проблема је, како истиче Антонијевићева, сада и програм који омогућава да младе мајке имају прилику да добију субвенцију за први стан, програми Министарства за пољопривреду и село којима се субвенционишу останак младих и долазак младих у неке неразвијеније подручја.
"Оно што је јако важно да ми из Министарства туризма и образовања овај проблем препознајемо и да заправо препознајемо потребу да се на њега одговори на тај начин да ће подршка бити пружена свим младима. Сматрамо да је заправо подршка становању и да млади, целокупна популација младих, треба да буде сагледана као популација на којој ће се подржати у овом сегменту", закључила је Антонијевићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.