Izvor: RTS, 11.Avg.2023, 12:20

Није битно где, него са ким - да ли треба да нас гризе савест што више трошимо и једемо на одмору

Психијатар проф. др Владимира Дилигенског каже за РТС да је одмор неопходан да бисте могли да будете функционални сваки дан на послу. Сви имају идеју да ће се јако добро провести на одмору, а није увек тако, кад кренете на одмор са породицом, двоје мале деце, деси >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се да се више уморите, објашњава психијатар и додаје да није битно где сте на одмору него са ким.
Повратак на посао после годишњег одмора за многе је велики стрес. Уместо да радни елан порасте због "напуњених батерија", велики број људи осећа незадовољство, апатију и тешко им је да се врате у реалан живот.

Психијатар проф. др Владимира Дилигенског рекао је гостујући у Јутарње програму да су најчешћи разлози незадовољства после повратка на посао са одмора што људи нису задовољни својим послом - или је посао јако сложен, изазива много стресних ситуација.
"Неки послови су креативни, тако да људи једва и чекају да се врате. На примјер, неки сликар или неки музичар који има неки концерт. Али већина људи који ради рутински посао, на примјер, на неком шалтеру, њима је заиста потребан одмор, да се ресетују за поновни почетак посла“, каже Дилигенски.
Према његовим речима, све је индивидуално и генетски, неким људима треба више одмора, неким мање.
"У сваком случају одмор је неопходан да бисте могли да будете функционални сваки дан на послу. Сви имају идеју да ће се јако добро провести на одмору и одморити, а није увек тако. Кад кренете на одмор са породицом, двоје мале деце, деси се да се више уморите“, објашњава психијатар.
Напомиње да је битно са ким проводите одмор, није важно ни где сте, него с ким сте.
Постоје истраживања која кажу да бисмо се добро одморили потребно је да се некако изместимо на сваки могући начин и да није добро провести одмор код куће.
"Сами морате да диктирате шта хоћете и колико хоћете. Неки људи воле активан одмор, да разгледају, иду по неким местима. Е, због тога је важно са ким проводимо одмор, морају да нам се некако подударају жеље и планови“, каже Дилигенски.
Говорећи о културолошким аспектима одмора, каже да у Јапану, на пример, људи не иду на годишњи одмор, или иду врло ретко.
"Много тога зависи и како се шефови односе према нама, и како нам је на послу, и за колико пара радимо. Некада су и паре велика мотивација да радите чак и тежак посао“, напоменуо је психијатар.
Путовања и финансије
Још једно истраживање које је врло занимљиво, тиче се баш финансија. Каже да што мање пара имамо, то је већа жеља за путовањима, за тим такозваним туристичким миграцијама.
Дилигенски каже да по његовом мишљењу то и није баш тачно.
"Ја мислим да људи воле да путују, што каже чувени песник ту смо ближе и боговима. Кад путујете, мењате културолошке средине, упознајете нове људе и видите различите културе. Заиста је то једно богатство. Тако да, мислим да је путовање у сваком случају нешто што људе јако обогаћује. Људи који су креативни заиста уживају у путовањима“, рекао је Дилигенски.
Истакао је да не би требало да нас гризе савест због тога што трошимо нешто више пара на одмору, што можда више једемо.
"То је ипак нека друга димензија која нам је потребна. Новац је реверзибилна категорија. Некад га имате, некад немате. И нико се није усрећио. Чак и богаташи који имају много пара нису баш увек срећни кад иду на одмор“, каже психијатар Дилигенски.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.