Izvor: RTS, 10.Avg.2023, 08:57

Апел повећао број давалаца крви, из Института за трансфузију истичу да је и даље нема довољно

У летњим месецима уобичајено је да пада број резерви јединица крви у болницама а тренутно их има за једнодневне потребе. Ивана Родић из Инстиута за трансфузију крви Србије каже за РТС да је тренутни одазив доборовљних давалца крви добар. Истиче да такав тренд треба >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да потраје недељама да би се резерве крви вратиле на стабилан ниво.
Начелница Одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви Института Ивана Родић каже да се после објављеног апела у недељу већ од понедељка одазив добровољних давалаца крви сваки нареди дан повећавао.

"У понедељак је прокупљено 295, у уторак 300 а у среду 366 јединица крви", наводи Родићева.
Са друге стране, указује на то да је пад броја јединица крви претходно трајао недељама, па да је зато потребно исто толико времена доброг одзива давалаца да би се стање са резервама крви вратиле на стабилан ниво.
Родићева је додала да недостају све крвне групе док је нешто боља ситуција са Б+ и АБ+.
"Опитималне недељне потребе за болнице које снабдева Инситиут за трансфузију крви је 2.000 јединица", каже Родићева додајући да је доња граница хиљаду и по једница крви.
Како је рекла, Институт данас орагнизује акције добровљног давања крви у Лозници у Вуковом дому од 10 до 16 часова, у Смедеревској Паланци у МЗ "Доњи град и Црвеном крсту у Обреновцу од 9 до 14 часова.
Истакла је да здрави грађани који желе да дају крв могу да нађу локацију мобилних екипа Института на друштвеним мрежама.
"Крв се поред зграде Института за трансфузију крви у Улици Светог Саве  у Београду може дати и у болници у Суботици, заводима Војводине, у Нишу, Крагујевцу, КБЦ Земун, ВМА, Ужицу, док је остатак Србије покривен мобилним екипама", каже Родићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.