Izvor: RTS, 10.Avg.2023, 00:00

Бајден издао наредбу о забрани улагања у осетљиве технологије у Кини

Председник САД Џозеф Бајден потписао је извршну наредбу којом се забрањују одређена америчка улагања у осетљиве технологије у Кини.
Дуго очекивана наредба америчког председника овлашћује америчког министра финансија да забрани или ограничи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одређена америчка улагања у Кини и то у три производна сектора: сектор полупроводника и микроелектроника, квантне информационе технологије и у домену одређених система вештачке интелигенције, преноси Ројтерс.

Џозеф Бајден је у писму Конгресу рекао да проглашава националну ванредну ситуацију, како би се земља суочила са претњом напредовања земаља попут Кине "у осетљивим технологијама и производњи опреме критичне за војску, обавештајне службе и системе сајбер надзора".
Уредба је усмерена против улагања у кинеске компаније за развој софтвера, пројектовање чипова и алата за њихову производњу.
САД, Јапан и Холандија доминирају тим пољима, а Кина ради на производњи домаће алтернативе.
Бајденов потез би могао да подстакне додатне тензије између две највеће светске економије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.