Izvor: RTS, 09.Avg.2023, 20:41

Домаћи џем слатки мамац за етно туристе

О зимници се најчешће размишља при крају лета, али се у многим сеоским домаћинствима већ сада полако припремају воћне прерађевине. Време није погодовало ове сезоне, па ни година није родна, а то ће се сигурно одразити и на количину, али и цену зимнице.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Малине су обрали, а од њих је Дана Павловић направила сок и џем. На ред су стигле и кајсије, али она каже да је ова сезона у односу на претходне године потпуно другачија, не само због суперћелијских олуја.

"Па јесте, зато што је година никаква, велике су врућине, друго и воће није родило, тешко је снаћи се“, каже Дана Павловић из Котраже
То домаћинство бави се сеоским туризмом, а гости у тај драгачевски крај долазе управо и због тих домаћих прерађевина. По традицији Павловићи им увек поклоне теглу слатка или џема. Ове ће по свему судећи правити од воћа из комшилука.
"Ове године што се тиче нас овде од воћа једино што смо имали малине и купине. А шљива, јабука, тога више ове године изгледа неће бити, нити је родило, нити за следећу годину како је кренуло, јер је град оштетио“, рекао је Милош Павловић из Чачка.
Али сналажљиви су драгачевци, да се изборе против проблема, каже Иван Милутиновић. Јесте лето, али на тракторске гуме ове сезоне ставио је ланце.
"Зато што је ове године кишна година била и мокра је трава, мокра је земља. И не може, са гумама неће да иде по страни, мора ланци да се ставе, не вреди“, напоменуо је Иван Милутиновић
Он каже да је подбацило воће, али увек нешто роди у том крају.
"Па риба јесте. Ово остало је све слабо, слаба цена. Слаба малина, слаба купина. Ово сад како је кренуло нешто причају можда неће бити ни тих свиња. Сад да ли ће се прећи на ту рибу више видећемо“, каже Иван Милутиновић.
У сваком случају увек постоји нека алтернатива. Важно је, кажу људи из тог краја, да се не запусте имање и земља. А док је тих фабрика под ведрим небом, биће и хране.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.