Izvor: RTS, 09.Avg.2023, 06:03

За Србе, Балкан и Кинезе - када ће Београд добити нови кинески тржни центар

Више од две године је прошло откако је изгорео кинески тржни центар у Блоку 70. Очекује се да ће нови бити завршен у мају следеће године. Гради се у непосредној близини старог, а на једном месту биће око 500 локала и неће ту бити само кинеске радње.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Девет сати, ред на каси. Мајица јефтинија од хлеба. Патике коштају скоро као два литра млека. У кинеским радњама уверимо се и у оно за шта смо мислили да је немогуће. За 500 динара напунимо корпу.

На рафовима од цвећа до шминке. Шта год вам затреба, код њих има. Слична понуда у готово свакој таквој радњи. Већина муштерија са којима смо разговарали каже да одлази у најближе кинеске продавнице, иако је роба у мањим кинеским објектима нешто јефтинија.
"Има свашта да се купи буквално код нас. Велике радње имају више посла него мале пошто имају и више избора", каже Џими из кинеске продавнице.
Мање имају посла током августа. Навалу очекују крајем месеца када се људи врате са одмора и примакне се почетак школске године. Промет је сличан иако је поједина роба 50 одсто скупља него пре три године, због транспорта.
У Агенцији за привредне регистре у Београду уписано је 349 предузећа из сектора трговине, чији су власници држављани Кине. Највише се баве трговином на велико и продају текстил, обућу и одећу. Такве робе има на свакој тезги у Кинеском тржном центру у Блоку 70. Тамо је тренутно више од 300 локала, а половина је изгорела у пожару 2021. године.
Две године касније, иста слика. Постављени су само привремени контејнери. Зато ће више од 80 одсто закупаца своје радње преселити преко пута Блока 72, где се гради нови кинески тржни центар и уговори за закуп су већ потписани. Нови објекат имаће 474 локала и више од 400 паркинг места. Неће бити у њему само кинеске робе, а биће повезан и са обилазницом.
"Роба и брендови који ће долазити из Кине ће бити нови и квалитетни, биће другачија роба, другачијег нивоа него у старом тржном центру. Много је велики значај, јер је тај стари тржни центар у Блоку 70 јако стар, 20-30 година већ, а мора да буде нови кинески тржни центар за Србе и за Балкан, то је и потреба за нас Кинезе", наводи Јунвеи Зоу, компанија "Еуразија трејд".
Извесно је да ће већина закупаца из Блока 70 прећи у нови тржни центар. Томе се не радују власници локала и ако сви пређу у нови објекат судбина тржног центра који је горео биће неизвесна.
"Знам да је тамо било доста проблема увек, доста Кинеза који су овде домаћи желе да имају овај тржни центар, да буде једном решен тај проблем", поручује Јунвеи Зоу.
Очекује се да први локали буду отворени у мају наредне године. Још се не зна какве ће цене бити, али биће сигурно, као и досад у кинеским радњама, за свакога по нешто – од игле до локомотиве.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.