Izvor: RTS, 07.Avg.2023, 18:59

Влада Србије обезбедила бесповратну помоћ за поправку објеката уништених у јулским непогодама

На седници Владе Србије усвојена је Уредба о утврђивању државног програма помоћи и обнове оштећених породичних стамбених објеката у својини грађана услед дејства јаког олујног ветра, града и кише у току јула, којом су опредељена средства за исплату државне помоћи. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Србију је између 19. и 22. јула погодило више олујно-грмљавинских непогода праћених јаким пљусковима, олујним ударима ветра на моменте и орканске јачине, као и крупним градом величине од два до пет, локално и преко пет центиметара пречника, подсећа се у саопштење Владе.

Истиче се да је невреме изазвало велика оштећења на породичним стамбеним објектима, као и да је овом уредбом обезбеђена бесповратна новчана помоћ за санирање штете за око 11.000 породичних стамбених објеката у својини грађана, како је до сада утврђено на основу извештаја јединица локалне самоуправе.
"Ова уредба ступиће на снагу и пре законом утврђеног рока како би се грађанима чији су објекти оштећени, у што краћем року, пружила неопходна помоћ и обезбедили основни услови за функционисање живота и рада на погођеним подручјима", наводи се у саопштењу. 
Помоћ и објектима из шесте категорије Чланови Владе усвојили су и Уредбу о утврђивању државног програма помоћи и обнове порушених породичних стамбених објеката у својини грађана услед дејства јаког олујног ветра, града и кише у току јула 2023. године и њоме су су такође опредељена средства за санирање штете на десет порушених породичних стамбених објеката у својини грађана.
То су објекти који су сврстани у шесту категорију оштећења, у складу са Упутством о јединственој методологији за процену штете од елементарних непоrода, а према до сада прелиминарно прикупљеним подацима.
Стање елементарне непогоде због невремена које је погодило земљу проглашено је на територији 28 јединица локалне самоуправе.
И ова уредба, као и претходна, ступиће на снагу пре законом утврђеног рока како би се грађанима чији су објекти порушени, у што краћем року, пружила неопходна помоћ и обезбедили основни услови за функционисање живота и рада на тим подручјима.
Мере против афричке куге свиња На седници је усвојен Закључак о сагласности да се ради спречавања ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести Афричке куге свиња ангажују Министарство одбране, Војска Србије и Министарство унутрашњих послова, да би пружили помоћ Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у примени и спровођењу наложених мера за сузбијање и искорењивање ове заразе.
Постојање заразе је до 3. августа потврђено у више од 1.600 газдинстава у укупно 38 општина, односно 13 управних округа у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.