Izvor: RTS, 06.Avg.2023, 18:01

Москва: Украјински напад на Чонгарски мост између Херсона и Крима; Кијев: Нови талас руских напада

Рат у Украјини – 529. дан. Ракетни напад украјинских снага на Чонгарски мост, који повезује Крим и Херсонску област, као и на мост преко мореуза Тонки, саопштио је вршилац дужности начелника Херсонске области Владимир Салдо на свом Телеграму. Кијев, са друге стране, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тврди да је Русија током ноћи покренула вишеталасни напад на Украјину, употребивши 70 средстава за ваздушни напад. Володимир Зеленски оптужио је руске снаге, да су током тих напада навођеном авио-бомбом погодиле центар за трансфузију крви у Харковској области и да има погинулих и рањених.
Служба безбедности Украјине (СБУ) је потврдила да је заједно са украјинском морнарицом извела специјалну операцију, у којој је поморским дроном нападнут велики нафтни танкер Руске Федерације "Сиг"
Москва је, са друге стране, поручила да "терористички напад Кијева на цивилни брод у Керчком мореузу неће остати без одговора, те да ће налогодавци и извршиоци ће бити позвани на одговорност".
Коментаришући украјински напад на руски танкер у Керчком мореузу, Уједињене нације позвале су Украјину и Русију да се уздрже од било какве акције која би могла да доведе до даље ескалације сукоба.
Истовремено се у Џеди одржава дводневни самит о Украјини на коме присуствују представници из око 40 земаља. На састанку није присутан представник Русије, али је Кремљ саопштио да ће помно пратити ток ових разговора. 
Саудијска Арабија је спремна да допринесе постизању решења које ће резултирати трајним миром у Украјини, саопштила је влада те земље.
Украјински председник Володимир Зеленски поручио је да је састанак у Џеди још један корак ка глобалном мировном самиту.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.