Izvor: RTS, 06.Avg.2023, 12:32

Годишњица бомбардовања Хирошиме – апел светским лидерима да напусте идеју нуклеарног одвраћања

У Хирошими је обележена 78. годишњица од када је тај јапански град претрпео највеће разарање у историји и сазнања о ужасним последицама употребе нуклеарног оружја.
Минут ћутања одржан је у 08.15 по локалном времену, тачно у тренутку када је амерички >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бомбардер "Енола Геј" бацио атомску бомбу изнад града 6. августа 1945., убивши око 140.000 људи само до краја те године.

У годишњој Декларацији мира, која је прочитана на церемонији у Меморијалном парку мира, градоначелник Хирошиме Kазуми Мацуи је поздравио историјску посету лидера Г-7 Меморијалном парку и музеју атомске бомбе, као доказ да је "дух" Хирошиме стигао и до њих.
Мацуи је позвао креаторе глобалне политике да напусте идеју да нуклеарно оружје одвраћа од рата, пренела је агенција Kјодо.
"Лидери широм света морају да се суоче са реалношћу да нуклеарне претње, које сада упућују одређени креатори светске политике, разоткривају глупост теорије нуклеарног одвраћања. Они морају одмах предузети конкретне кораке да нас изведу из опасне садашњости у наш бољи свет", рекао је Мацуи.
Премијер Јапана Фумио Кишида истакао је да се страхоте које је проузроковало нуклеарно наоружање у Хирошими и Нагасакију никада више не смеју догодити.
"Јапан је једина земља која је осетила нуклеарни рат. Уложићемо огоромне напоре за свет без атомског оружја", додао је Кишида.
Поруку генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса прочитао је на меморијалној церемонији у Хирошими Изуми Накамитсу, генерални подсекретар УН-а и високи представник за питања разоружања.
Гутерес у поруци упозорава да се нуклеарна сенка поново надвила над светом као у време Хладног рата.
Како је нагласио, суочена са овим претњама, глобална заједница мора да делује као један, јер је било каква употреба нуклеарног оружја неприхватљива.
"Једини начин да се елиминише нуклеарни ризик је елиминисање нуклеарног оружја, што остаје највећи приоритет Уједињених нација за разоружање. Нема више (трагедија попут) Хирошиме и Нагасакија. Разоружање није неки утопијски сан, већ једини пут ка сигурнијем свету за све", наводи се у поруци Гутереса.
Више од 200.000 умрлих Детонација атомске бомбе, бачене из америчког бомбардера типа Б-29 названог "Енола Геј", на висини од око 600 метара изнад насеља сместа је усмртила око 80,000 људи, док је од последица рањавања и зрачења у месецима након експлозије умрло још око 60.000 особа.
Јапанске власти као жртве тог бомбардовања воде и све особе које су преминуле од канцера и других болести које се могу приписати последицама зрачења и загађења животне средине на територији града у деценијама након рата, тако да, званично, број настрадалих прелази 200.000.
Мета друге разорне бомбе три дана касније 9. августa 1945. био је Нагасаки. Бомба је одмах убила 39.000 људи, а за 75.000 се верује да су преминули накнадно од последица зрачења.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.