Izvor: RTS, 06.Avg.2023, 09:23

Грујичић за РТС: Лекар опште праксе ће моћи да одобри две недеље боловања

Од почетка године пресађено је 18 бубрега, три јетре и три срца, рекла је за РТС министарка здравља Даница Грујичић. Истакла је да сагласност породице о трансплантацији неће бити искључена у најављеним изменама закона. Говорећи о изменама Закона о здравственом осигурању, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << министарка Грујичић је навела да је њима предвиђено да ће лекар опште праксе моћи да дâ само две недеље боловања, а да ће за све дуже од тога одлуку доносити комисија.
Министарка здравља Даница Грујичић рекла је за РТС да је од почетка године обављено десет кадаверичних трансплантација и да је од тога пресађено 18 бубрега, три јетре и три срца.
"Сем једног пацијента који се накнадно искомпликовао везано за јетру, остали пацијенти су сви заиста добро и добро су поднели интервенције. И даље се налазе на посматрањима", навела је Даница Грујичић и додала да је највећи број кадавера дао КЦ Војводине.
Апеловала је на породице да прихвате мишљење лекара.
"Када вам доктори кажу да је пацијент мождано мртав, он је заиста мртав. Срце се претвара у једну пумпу која ради једно кратко време и то ради само захваљујући томе што је пацијент на апаратима. Оног тренутка кад се искључе апарати, срце престаје да ради", рекла је министарка здравља.
Истакла је да пет центара за трансплантацију у Србији раде активно, а да су болнице на Дедињу и у Сремској Каменици добиле сагласност и да убрзано раде на томе да почну са трансплантацијама.
"Морају постојати јединствене листе. Тако сада за бубреге имамо 736, за јетру 66 пацијената и за срце 78. Могуће да је корона на то утицала, јер миокардити, поготово агресивни миокардити, врло често доводе до такве срчане инсуфицијенције да вам је једини лек трансплантација", навела је Грујичићева.
"Нисмо желели да искључимо сагласност породице" Говорећи о промени закона о трансплантацији и сагласности породице, министарка здравља је навела да нису желели да то искључе.
"Интернет, колико год био користан за научнике, јер можете брзо да дођете до заиста неког податка који је заснован на научним доказима, исто тако имате и разне глупости које можете да прочитате. Видели сте колики је био антиваксерски покрет, видели сте колико су људи причали непроверене вести и мислим да у овом тренутку не бисмо имали тај успех, чак мислим да ће уз сагласност породице бити већи успех", навела је Даница Грујичић.
Оценила је да ће бити потребно између четири и пет година да трансплантација заживи потпуно, да се не чека на трансплантацију органа како би људи стекли поверење и да би могао да се искључи члан о сагласности породица.
Министарка здравља је напоменула да се у закону мења то да смо сви претпостављени донори, а да само они који изричито саопште да не желе да дају органе уколико им се нешто деси, неће бити у програму трансплантације.
До 9. августа траје јавна расправа о изменама Закона о менталном здрављу. Министарка Грујичић је оценила да се касни са тим изменама и да изгледа да је морала да се деси толико велика трагедија, попут оне у ОШ "Владислав Рибникар", да би се размислило шта радити са малолетницима који кривично не одговарају, а врло су опасни за себе и за околину.
Истакла је да су примедбе које су достављене техничке природе, да су их углавном доставили адвокати и оценила је да су те примедбе сасвим на месту, као и да ће кориговати текст закона.
Додала је да се нада да ће закон бити у процедури већ од јесењег заседања Народне скупштине.
"Лекар опште праксе ће моћи да дâ само две недеље боловања" Говорећи о изменама Закона о здравственом осигурању, министарка Грујичић је навела да су велике притужбе привреде због тога што поједини радници одсуствују и по два месеца са посла, нарочито током лета.
"Ми смо, сем за онколошке (пацијенте), свеже оперисане и труднице написали једноставно правило да ће лекар опште праксе моћи да дâ само две недеље. Сви остали ће морати да иду на комисију. И ево позив комисијама Фонда да добро гледају о каквим се дијагнозама ради јер има људи који заиста имају проблеме са кичмом, а 98 посто популације у целом свету некада у животу има проблем са кичмом", навела је Даница Грујичић.
Додала је да ће изменама закона и сви грађани који имају борачке легитимације аутоматски добити здравствено осигурање, као и чланови њихових породица, уколико немају други вид осигурања.
Поручила је да ће у наредном периоду почети реорганизација примарне здравствене заштите и да се са тим кренуло у Пчињском, Јабланичком и Топличком округу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.