Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 11:44

Абазовић о Темељном уговору: Документ који је друштво трајно променио на боље

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић истакао је поводом годишњице потписивања Темељног уговора са СПЦ да му је тај документ "трајно променио друштвене односе на боље, као ниједан акт до сада".
"Црна Гора је, потписивањем Темељног уговора, добила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << перспективу за најсвјетлију будућност и утрла пут многим демократским процесима који су се десили након тога", оцeнио је Дритан Абазовић.

Поводом годишњице потписивања Темељног уговора са СПЦ, Абазовић је на Телеграму навео да је да је 3. августа прошле године у Вили Горица потписан документ који је "трајно променио друштвене односе на боље, као ниједан акт до сада".
Истакао је да иако су многи најављивали сукобе, конфликте ширих размера и ескалацију тензија, од тога није било ништа.
“Био је то само перфидни покушај да се галамом и пријетњама групе људи који су навикли управљати Црном Гором из подземља (нијесу протестанти) обесхраби Влада и премијер у намјери да ријеши деценијски проблем”, рекао је Абазовић.
Навео је да је постојао јасан циљ да се прикрије “дотадашњи кукавички приступ”, сачува дискриминација као политичка тема, али и камуфлира надолазећа "Скај" преписка.
Kако је Абазовић рекао, осујећен је план да Црна Гора трајно остане подељено друштво у коме ће криминалци водити коло, а на трибинама грађани наставити препуцавања око идентитетских питања.
“Цијена која је за то плаћена падом Владе је ништа у односу на историјски контекст и на то што је друштво на крају добило кроз демократско сазријевање”, сматра Абазовић.
Нагласио је да је темељним уговором држава Цркви гарантовала њена права и указала на обавезе, а Црква прихватила да буде неодвојиви део правног поретка државе.
“На тај начин стављена је тачка не деценијско распеће и неразумјевање, а корист такве одлуке данас осјећају сви грађани, назависно да ли су вјерници, агностици или атеисти”, рекао је Абазовић.
Према његовим речима, многи се данас кају што су пристали на манипулицију неколицине злонамјерних људи, умјесто да су стали у ред поздрављања историјских одлука, дајући тако шансу својој дјеци да расту у другачијем друштвеном амбијенту који штити права и слободе свих појединаца.
“Неки од њих су наговијестили брзи политички крај, а касније и процесуирање премијера за велеиздају због потписа којим је "рука правде" посложила односе међу вјерским заједницама у нашој држави, складно Уставу и закону. Данас многи од тих букаџија више нијесу на јавној сцени”, навео је Абазовић.
Према његовим речима, неки су процесуирани, неки су у бекству, неко је политички пензионисан, а неки ће себе пронаћи у "Скај" препискама.
“Са друге стране, непланирано, Влада која се усудила да доноси храбре одлуке као никада раније, покрећући точак историје и даље је у свом кабинету”, рекао је Абазовић.
Истакао је да је за њега представља животну част што је ставио потпис на Темељни уговор заједно са Патријахом Српске православне цркве (СПЦ) Порфиријем, којем, како је рекао дугује посебну се захвалност, као и митрополиту Јоаникију и министру правде Марку Kовачу.
“Тим чином заједнички смо учинили да се отвори нова страницу односа државе Црне Горе и већинског православног становништва”, навео је Абазовић.
Рекао је да сам акт има и шири регионални контекст, као и да је добар путоказ како се могу ријешити и нека друга питања у напосредном суседству Црне Горе.
Kако је Абазовић навео, његова а мисија у политици остаје искључиво да служи грађанима на праведан начин и да никад не дискриминише неког по националној, верској или било којој другој основи.
Нагласио је да дубоко верује да су учинили праву ствар и да су обрадовали многе грађане, чак и оне који у том тренутку нијесу мислили на исти начин као и они.
 “Иза свих нас остају дјела, а о њима ће судити покољења. Тврдим да је потписивање Темељног уговора акт којим је Црна Гора добила перспективу за најсвјетлију будућност и утрла пут многим демократским процесима који су се десили након тога”, закључио је Абазовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.