Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 15:14

У Приштини очекују петицију грађана за смену председника општина на северу

Министар администрације и локалне самоуправе у Приштини Ељберт Краснићи изјавио је да ће административним упутством бити покренута петиција грађана за смену актуелних председника општина на северу Косова и Метохије.
Ељберт Краснићи каже да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се административно упутство не односи само на север Косова и Метохије и прецизира да "радна група има рок од месец дана".
"Нацрт административног упутства биће готов од септембра као упутство у којем грађани који намеравају да организују петиције за смену градоначелника могу да се сами изјасне", објаснио је Краснићи а преносе медији у Приштини.
Тврди да је смена градоначелника дефинисана законом и да то не може да тражи ниједна друга институција.
Нови избори, а пре њих одлазак актуелних председника општина албанске национлности, део су мера за деескалацију прилика на северу Косова, а ЕУ је поновила да су оставке градоначелника најбржи начин да се организују превремени избори.
"Оставке градоначелника општина најбржи су начин да се промовишу ванредни избори, док обе стране морају показати конструктивност у реализацији избора. Статус кво, који је резултат повлачења Срба из косовских институција прошлог новембра и бојкота априлских избора од стране заједнице косовских Срба, није одржив", саопштено је из ЕУ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.