Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 05:57

Ривалство на светском тржишту литијума – предњаче земље Јужне Америке

Ретки метали незамењиви су у производњи чипова, зелених технологија и електричних возила. За најтраженији литијум, познат као "бела нафта", земље праве стратешке националне планове и на светском тржишту већ је видљиво ривалство: по резавама литијума предњаче Боливија, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Аргентина, Сједињене Државе и Чиле, док је Кина за сада водећи потрошач.
Боливија, прва у свету по резервама литијума, овог месеца објавила је најновије податке о налазиштима и са једном кинеском и једном руском компанијом потписала уговоре за експлоатацију - од 2025. извозиће 50 тона годишње. Трага и за новим партнерима.

"Добра вест, вест која ће сигурно имати међународне ефекте јер ће нашу земљу учврстити као прву по светским резервама литијума на планети. А то је да данас на територији Боливије имамо не 21, већ 23 милиона тона литијума", каже Луис Арсе, председник Боливије.
Чиле је на четвртом месту по резервама литијума. Истраживање, ископавање и производњу компоненти за батерије за електричне аутомобиле стављају под државну контролу.
Локално становништво на северу земље, где су налазишта, пружа отпор. И док једни траже већи профит, други не желе експлоатацију литијума.
"Важно је имати веће учешће у рударству. Али, ово ће бити прихваћено и признато ако влада сматра да је народ стратешки партнер“, истиче Јермин Баскез, председник Токонаоа.
Франсиско Мондака, саветник за животну средину у Чилеу напомиње да се та земља налази у најсушнијој пустињи.
“Замена воде и вегетације коју имамо за литијумску батерију оставиће нас без ичега“, тврди Мондака.
Председник Чилеа, Габријел Борић указује да је то нешто што ће заједнички дефинисати.
“Осећам да је у заједници велика забринутост, али и спремност за разговор. Не можемо бити сигурни да неће бити било каквог утицаја", каже Борић.
Највећи светски произвођачи литијума су Аустралија, Чиле, па Кина, која и доминира у потрошњи.
"Литијум је важна сировина за нове индустрије, производњу аутомобила и енергетику. У 2022. кинеска потрошња литијума премашила је 500.000 тона, што чини 81 посто укупне светске потрошње“, истиче Џу Лихунг, генерални директор берзе за нове сировине у Кини.
У Европској унији литијум се за сада само истражује и још нема експлоатације. Законом о критичним сировинама Брисел покушава да смањи зависност од кинеског увоза и подстакне производњу у земљама чланицама - до краја деценије и да 15 посто потреба подмири сопственом производњом литијума.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.