Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 20:36

Премошћавање Ђердапа, како спојити обале Србије и Румуније

У Голупцу је потписана иницијатива за изградњу моста између Србије и Румуније на уласку у Ђердапску клисуру. Председници седам граничних општина сматрају да би то допринело бржем развоју Дунавске регије.
Иако наоко близу, копненим путем од Голупца >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << до Нове Молдаве на румунској обали Дунава, комшије морају прећи најмање 200 километара. Зато је потписивање иницијативе за изградњу моста на уласку у Ђердапску клисуру обрадовало све мештане.

Иницијативу са општином Голубац потписало је шест пограничних општина из Румуније коју ће упутити надлежним министарствима и владама две земље. Мост треба да премости 370 метара Дунава и био би једини од Смедерева до Кладова.
“Дунавска регија би се брже развијала, општине које гравитирају ка тој регији економски би јачале много брже и једноставно где имате већи промет роба, људи и услуга, наравно да ће се тај крај брзо и економско развијати”, наводи Небојша Мијовић, председник општине Голубац.
Идеју за мост између Голупца и Коронинија инспирисала је изградња Брзе саобраћајнице ка источној Србији. Представници румунских општина кажу да им је Београд од Букурешта ближи чак пет пута.
"Овај мост поново могао да оживи нашу луку која је била највећа индустријска лука на овим просторима, али и да појефтини транспорт наше робе друмском путем и повећа промет роба са Србијом. Дакле перспектива је веома широка", каже Јан Киселица, председник румунске општине Нова Молдава.
Нови мост убрзао би развој Браничевског, Борског и Подунавског округа и повезао око милион људи са обе стране Дунава, сматрају покретачи иницијативе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.