Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 16:17

Крагујевац: До иновација међународном сарадњом струке и науке

Знање и резултати у научно - истраживачком раду Универзитета у Крагујевцу, високо су рагирани у међународним оквирима. Томе је допринела и међународна сарадња са стотинак институција широм света. Најновији споразум о сарадњи са Институтом Си у Дубаију, унапредиће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сарадњу две земље, али и повезивање науке и привреде.
Мајнд група у чијем индустријском парку послује 15 компанија, са производним, истраживачким и образовним центрима и авио-пистом, довела је у Шумадију нова знања и технологије. Профилисала је Крагујевац као центар шинске индустрије, а иде и корак даље.

“Идемо у правцу транзиције у погледу смањења емисије угљеника и то нам и јесте циљ да направимо један зелени индустријски парк и из те
идеје је проистекла сарадња  са институтом у Дубаију”, објашњава Дарко Ђорић, извршни директор Мајнд групе.

Институт Си, један је од светских центара за образовање у области одрживог развоја и заштите животне средине. У фокусу партнера крагујевачког Института за информационе технологије - мултидисциплинарна истраживања из различитих области. Које су им тачке спајања примењиве у пракси?

“Оно што ми можемо њима да понудимо то је баш што се тиче безбедности хране пошто на нашем Институту, а и на Универзитету у Крагујевцу се пуно тога ради у сфери антиоксиданаса”, каже проф. др Зоран Марковић, директор Института за информационе технологије Крагујевац.

“Размена ноу хауа је невероватно битна, иновације су невероватно битне, ми пратимо трендове како у земљи, тако у свету”, истиче Јасмина Лок, извршни директор СЕЕ Института у Дубаију.

Прати их и Универзитет у Крагујевцу који је окупио иновациону заједницу Шумадије и Западне Србије око заједничких пројеката. Знање, креативност и објављени радови високо су вредновани у научним круговима.

“Препознат као водећи Универзитет у региону дакле Југоисточне Европе, где нас је Тајмс хајер едјукејшн листа, сврстала у три најпрестижнија Универзитета”, каже проф. др Владимир Сенић, проректор за иновације и развој Универзитета у Крагујевцу.

“Омогућивање да с једне стране информационо-комуникационе технологије уђу уопште у сфере које су уопште од планетарног значаја је врло битно”, наглашава Владимир Радовановић, Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

Резултати које Дубаи постиже и примењује у истраживачкој сфери доприносе напретку сваке земље. Све је више и домаћих компанија које спајају знање и пословање.

 
 
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.