Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 09:33

Опрез због грознице Западног Нила до краја августа, симптоми се јављају до две недеље након убода

Код двоје људи из Западнобачког и Јужнобачког округа потврђено је присуство вируса Западног Нила, сезонског обољења које се преноси убодом зараженог комарца. Симптоми се јављају од трећег до четрнаестог дана након убода, а чак 80 одсто људи прође без икаквих симптома, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << каже директорка Института Батут Верица Јовановић. За 11 година у Србији регистровано 126 смртних случајева.
Здравствено стање два пацијента, код којих је потврђено присуство вируса Западног Нила, је добро, каже за РТС директорка Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут Верица Јовановић.
“Ради се о особама мушког пола које имају 58 и 62 године живота и придружена хронична обољења. И најчешће је у таквим стањима када имамо хронична обољења у питању лошија отпорност и онда вирус Западног Нила нађе свој пут и доведе до компликација“, каже проф. др Јовановић.
Иначе, од заражених комараца треба страховати у периоду од друге половине јула до краја августа, а интензиван надзор над том болешћу у нашој земљи спроводи се од јуна до прве половине новембра.
Симптоми су слични грипу и респираторним инфекцијама, али могу бити веома озбиљни, па и фатални, посебно код старијих људи.
Први симптоми се најчешће јављају између трећег и четрнаестог дана после убода зараженог комарца. Међутим, од укупног броја оних који су изложени уједима комараца, чак 80 одсто прође без икаквих симптома.
“Око 25 одсто инфицираних добије одређене симптоме који су најчешће благе природе, са повишеном телесном температуром, боловима у мишићима, боловима у зглобовима, истовремено општим лошим стањем“, каже проф. Јовановић.
Један одсто пацијената са компликацијама Само један одсто инфицираних пацијената има компликовано стање болести.
“Та компликована стања се најчешће повезују са запаљењем овојнице и можданог ткива, тако да су то енцефалитис и менингитис који најчешће компликују здравствено стање. Тешки клинички случајеви се манифестују управо том повишеном телесном температуром која доводи особу у лоше клиничко стање. Истовремено се јављају и конвулзије, јављају се конфузна стања и особа може да се осећа јако лоше“, истиче др Јовановић.
Зато је, додаје, важно што пре јавити се изабраном лекару, а пацијент се најчешће упућује на Инфективно одељење где наставља лечење.
Грозница Западног Нила је у нашој земљи први пут регистрована 2012. године. Од тада је забележено 1.296 случајева инфекције изазаване овим вирусом. Међутим, сматра се да је оваквих случајева било више.
“Ми путем надзора региструјемо само један број, најчешће случајева које дају одређену манифестацију, одређене клиничке слике. Нажалост, било је и смртних исхода у претходном периоду због грознице Западног Нила. Ми смо до сада, значи ових 11 година, регистровали у Србији 126 случајева смртних исхода", наводи професорка.
Као мера превенције, у Србији се ради запрашивање због заражених комараца. Уз то, потребна је додатна заштита. Примера ради, за одлазак у природу препоручује се гардероба са дугим рукавима и ногавицама, као и коришћење средстава која одбијају комарце.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.