Izvor: RTS, 30.Jul.2023, 17:25

Марш подршке војном пучу у Нигеру – нападнута француска амбасада, уведене санкције војним лидерима

Четири дана од војног пуча у Нигеру, у престоници Нијамеју одржан је марш подршке војним лидерима. Током протеста нападнута амбасада Француске и запаљена застава те земље. Париз је осудио нападе. Западноафричке земље увеле санкције Нигеру и дале рок од недељу дана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << војним лидерима да врате на власт председника Базума.
У Нијамеју, главном граду Нигера, одржан је марш подршке војном пучу којим је у среду смењен председник те земље Мухамед Базум.
Током скупа подршке, окупљени су махали руским заставама и узвикивали име председника Русије Владимира Путина, преноси АП.
Присталице хунте каменовале су француску амбасаду у Нигеру, палиле француске заставе и узвикивале слогане против Француске током протеста који су организовали нови војни лидери у Нигеру.
Демонстранти су запалили врата француске амбасаде у Нијамеју, као и заставу те земље.
Француска, чија је колонија био Нигер до 1960. године, осудила је напад на њихову дипломатску мисију, саопштило је француско министарство спољних послова.
Француско министарство истиче да су власти Нигера дужне да осигурају безбедност дипломатске мисије на основу међународног права, пренео је Ројтерс.
Сваки напад на француске држављане или интересе у Нигеру изазваће снажну и тренутну реакцију Француске, саопштила је француска влада.
"Председник (Емануел Макрон) неће толерисати ниједан напад на Француску и њене интересе", истакао је Макронов кабинет и најавио да ц́е Париз одговорити на нападе на француске дипломате, оружане снаге или компаније.
Макрон је у протеклих неколико сати разговарао са свргнутим председником Мухамедом Базумом и бившим председником Нигера Махамадуом Исуфуом, додаје се у саопштењу и истиче да су обојица осудили пуч и позвали на смиривање.
Француска је у суботу објавила да зауставља слање целокупне развојне помоћи Нигеру и позвала да се Базум врати на власт.
Западноафричке земље дале војним властима рок од недељу дана за повратак председника на власт Пуч у Нигеру наишао је на широку осуду суседних земаља и међународних партнера, укључујући САД, Уједињене нације, Афричку унију, ЕУ.
Економска заједница западноафричких држава ECOWAS одредила је данас на састанку у главном граду Нигерије Абуџи рок од недељу дана да вође пуча у Нигеру врате на власт свргнутог председника Мухамеда Базума или ће се, како је упозорено, суочити са санкцијама и могућом употребом силе.
На састанку је речено да би казнене мере против војне хунте у Нигеру могле да укључују финансијске санкције, ограничење путовања, као и увођење зоне забране летова, јавио је Ројтерс.
На састанку је такође истакнуто да постоји могућност војне акције против војне хунте у Нигеру и најављено да ће се хитно састати шефови одбране земаља ECOWAS-а. ECOWAS је осудио страну подршку пучу у Нигеру.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.