Izvor: RTS, 30.Jul.2023, 08:36

Туристи се у Европи и свету ређе одлучују да обилазе градове, Београд пркоси статистици

И док се због турбулентних времена велики број потенцијалних туриста ипак одлучује да остане код куће, то није утицало на број посетилаца у Беоргаду. Престоница Србије бележи пораст броја туриста – од почетка године Београд је посетило више од 470.000 гостију. Директор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Туристичке организације Београда очекује да ће до краја године бити остварено значајно више од три милиона ноћења, колико је забележено прошле године.
Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић каже за РТС да је за сваку туристичку дестинацију најважнији број ноћења који је остварен, јер се ту остварује приход.

“Ти подаци говоре да смо већ давно прешли милион ноћења. Ми сад очекујемо нове статистичке податке, али негде у првих шест месеци раст ће бити преко 20 одсто у односу на прошлу годину, која је такође била рекордна година за туризам у Београду. То значи да смо прошле године израчунали преко три милиона ноћења, ове године ће бити значајно више“, рекао је Поповић.
Наводи и да је Београд један од свега неколико градова који имају сличан туристички производ тзв. city break, a који бележе те позитивне резултате.
"Ова година је врло специфична, све ово што нам се дешава, турбулентна времена кроз која свет пролази, довели су до тога да се многи људи у читавом свету, у Европи па и у нашем региону, мање и ређе одлучују на путовања. То рецимо код нас није случај, то је можда занимљиво“, рекао је Поповић.
Ланци хотела прилагођавају се Београду Говорећи о смештајним капацитетима, Поповић је истакао да је важно да се неки ланци хотела препознају баш по нашем граду.
"Сви ти франшизни ланци хотела, великих светских имена, све више и више прилагођавају оно што нуде, у оквиру своје понуде, која је наравно стандардна за тај ланац хотела, прилагођавају Београду и специфичностима Београда и то је заиста још један од успеха“, навео је Поповић.
Указује да смо изашли готово неоштећени из короне и да су, за разлику од неких других дестинација где су затварани смештаји, они Београду увек потребни. То потврђује и пораст броја приватних смештаја који су туристима на располагању.
Истиче да је Београд познат по хотелима са три, четири звездице, са изузетно прихватљивим ценама.
“У ситуацију у којој постоји нека врста слабљења економије, раст каматних стопа који утиче на све, људи се ређе одлучују на путовање. С нама то није случај, наше цене су стабилне. Наравно да расту цене, али не у мери у којој се то дешава у земљама, и не само у окружењу, већ и у читавој Европи и многим светским земљама. Све је то нас негде довело у позицију и ситуацију да и даље растемо“, навео је Поповић.
Расте и број гостију на крузерима Говорећи о туристима који долазе речним крузерима, Поповић каже да су они врло специфични, али и подсећа да је корона утицала и на тај вид туризма, као и ниски водостаји.
"Боримо се за њихов дужи останак, јер то су посебни гости. Они пристану на наше пристаниште, међутим, они су наравно на броду, тамо имају све. Ви треба да их заинтересујете да изађу“, навео је Поповић.
Постоје посебне, специјализоване туре за те госте које су прилагођене њиховим интересима, али и годинама јер је углавном реч о старијим људима.
Цело гостовање Миодрага Поповића у Јутањем програму РТС-а погледајте у видеу на почетку текста

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.