Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 10:28

Вучић: Курти жели да нас увуче у сукоб са НАТО-ом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је жеља премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом. Морамо бити спремни да чувамо нашу земљу и да је сачувамо од било каквог напада, поручио је Вучић. Нагласио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је и да су санкције које су САД увеле директору БИА Александру Вулину вид притиска на њега, као и да је вече пре увођења санкција од једног званичника добио најексплицитнији савет да се то неће десити ако барем најави санкције Русији. Најавио је да ће просечна зарада у Србији 2025. године износити 1.024 евра, а у Београду око 1.200 евра и више од тога.
Александар Вучић је рекао да Аљбин Курти прича неистине када тврди да се тзв. Косово наоружава због српских база у копненој зони безбедности.
"Постоје наше базе тамо још од сукоба са НАТО-ом, сада их има и мање. Он тражи довољан разлог за бесмислице које изговара, да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом. То је њихова политичка жеља и ми то морамо да избегнемо", поручио је Вучић гостујући на ТВ Прва.
Додао је да се нада да ћемо да сачувамо мир, да дајемо све од себе и да је због тога разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.
Рекао је да верује да је потребно да са наше стране уложимо још доста напора и нагласио да не постоји ништа вредније од мира.
Указао је да када неки људи емотивно реагују и кажу да би требало да "завршимо са тим па како било", да то значи да ти људи не разумеју последице, а оне су да би неким мајкама деца била враћена у ковчегу, а да то није било потребно.
"Бољи је избор да се тако нешто не деси. Улажемо огроман труд, прећуткујемо злодела која долазе из Приштине, реагујемо благо, не зато што је то знак наше слабости, већ одговорности. Хоћемо ли успети у томе, видећемо", рекао је Вучић.
"Курти има озбиљне комплексе, не интересују га инвестиције, већ друге ствари" Вучић је нагласио да се код приштинских званичника види нервоза када дају интервјуе и говоре о Београду, али и озбиљни комплекси.
Упитан да прокоментарише то што га је, како је бивши министар спољних послова Косова Петрит Сељими пребројао Аљбин Курти у једном интревјуу поменуо 21 пут, Вучић каже да то показује да Курти има "озбиљне комплексе".
"Курти није заинтересован за инвестиције, а ја јесам. Ми морамо бити спремни да чувамо нашу земљу и да је сачувамо од било каквог напада. Зато улажемо у нашу војску. Наши трошкови се ту мере у милијардама евра", рекао је председник и додао да сви имају разлог да поштују српску војску.
Додао је да га радује "то што види да је они не поштују, не зато што не виде јачину наше војске, већ зато што смо ми изнад свега онога што је она била пре 10 година".
"Посета представника Српске листе Вашингтону важна" Када је реч о спољној политици Србије и о представницима Српске листе који бораве у Вашингтону, Вучић је истакао да су ти састанци јако важни.
"Прво, важно је да они виде како то стварно изгледа у свету посебно у Вашингтону, да не мисле да је то лако и једноставно, а с друге стране важно је, јер је то и потврда и легитимизација њихове улоге у позиције нашег народа на Косову и Метохији", рекао је Вучић и истакао да не мисли да тај разговор може да буде лош.
Говорећи о томе да је Србија ангажовала две лобистичке компаније за лобирање у САД, Вучић истиче да је обавештен о томе, као и да је због тога срећан.
"Требало је то да радимо много раније, са много више новца и на транспарентан начин, да људи знају да улажемо тај новац", рекао је Вучић. Истакао је да ће у будућности бити потребно улагање доста новца не само у САД, већ и у многа друга места широм света.
"Разговараћу са Ердоганом, испорука 'бајрактара' је кршење Резолуције 1244" Председник Вучић навео је да је са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о испоруци "бајрактара" Приштини, јер је све то, како је рекао, против међународног јавног права.
"Против Резолуције 1244. Људи у НАТО-у то знају и Американци у НАТО-у, то зна и Столтенберг, то знају сви. Не сме да постоји ни тзв. косовска војска ни било шта. Разговарао сам са Ердоганом, рекао је да ће ускоро доћи у Србију и када буде дошао онда ћемо наставити да разговарамо", рекао је председник.
Турска је регионална велесила, поручио је Вучић и додао да је Србија мала, али се држи међунарнодног јавног права и држаће се и Устава Србије и међународно јавно-правних норми.
"Тако да, свако свој посао, што би рекао наш народ", рекао је председник.
"Наредних дана ћу разговарати са Стјуартом Пичом, за септембар пуна агенда" Вучић је истакао да ће наредних дана разговарати са специјалним изаслаником Велике Британије за Западни Балкан Стјуартом Пичом, у вези са односом британских званичника према Косову и Метохији, али је и најавио да ће средином септембра у УН имати бројне разговоре, које ће, како се нада, моћи да искористи и за разговор на ту исту тему.
Председник је, поводом навода Алише Кернс о шверцу оружја на КиМ, као и писања медија да британски обавештајци постављају темељ за нови рат на КиМ и да новинар Кит Кларенберг тако чита Куртијево одолевање, односно то што месецима неће да саслуша савете и притиске западних земаља да деескалира ситуацију на КиМ.
"То је текст који су пренеле Новости, из греј зоне, Кита Кларенберга, нисам сигуран да је све тачно, али нисам сигуран и да је све нетачно. Наше службе то анализирају. Потребно ми је време, нисам паметан толико да све знам у свако време, као неки аналитичари, не могу тако да се односим, не мислим да Лондон има у овом тренутку разлоге за сукобе на Балкану, али да ли је веома чудно то што је Алиша Кернс радила, јесте", рекао је председник.
На коментар да за Кернсову каже да је агент МИ6, председник је додао да нема сумње да је она добро повезана и са унутрашњом и спољном службом Велике Британије.
"А да ли је агент, да у то не улазимо", рекао је председник.
Вучић је најавио да ће наредних дана разговарати са Стјуартом Пичом, као и са другим важним саговорницима. Имамо велику агенду за септембар, 18. и 19. ћемо у СБ УН имати много различитих сусрета, верујем и надам се да ћемо и по том питању моћи да наставимо ако до тада будемо успевали да сачувамо мир и стабилност, рекао је председник.
Председник је, такође, навео и да је важно и да се реши ситуација око ухапшених Срба, за које не знају ни зашто су их ухапсили они који су то учинили.
"Наша армија је неупоредиво снажнија" Председник Вучић изјавио је да Србија има 2,3 милијарде евра страних директних инвестиција, што је изнад нивоа претходне године која је по том питању била рекордна са 4,4 милијарде евра.
"То је оно што нас уз још неке ствари држи високо и снажно подигнуту српску економију на пиједесталу европскох економија", рекао је Вучић на ТВ Прва.
Поручио је да држава улаже огроман новац у Војску Србије, истичући да је, како је рекао, наша армија данас неупоредиво снажнија.
"Неки други за то нису заинтресовани, ми имамо шта да изгубимо, али без обзира на све то ми морамо да будемо спремни да чувамо своју земљу и да је, не дај Боже да до тога дође, заштитимо од било каквог напада. Зато улажемо огроман новац у Војску Србије", рекао је Вучић.
На питање да прокоментарише велику пажњу суседа због његове посете Пасуљанским ливадама и да ли имају разлога да се плаше српске војске, Вучић је рекао да на то не реагује, а да сви имају разлога да поштују српску војску. Како је рекао, разлога да се плаши нема нико.
Нагласио је да је снага српске војске 12 пута по својој ватреној моћи и људским капацитетима већа у односу на пре 10 година. "Ми смо имали изванредног Љубишу Диковића, али није имао ни из чега да пуца. Настављамо са развојем кроз нашу наменску индустрију развојним програмима којима најчешће руководи Војно-технички институт, затим те наше машине иду у Технички опитни центар", рекао је Вучић.
"Узели смо 118 'хамера' од Американаца, 66 је стигло. На то смо накачили и 'мистрал', негде 'корнете'…Све што данас лети у српском ваздухопловству је до зуба наоружано. Ми смо раније имали летелице које су служиле само за транспорт, данас имамо чак и те до зуба наоружане тако да могу да се супроставе сваком и на земљи и у ваздуху”, рекао је Вучић.
Како је рекао, он је врховни командант и његов посао је да се тиме бави. "Нисам од оних који облаче униформу и воле да шаљу не знам какве поруке. Надам се да никад неће бити потребе да обучем ту униформу. Сувише сам матор да бих био резервиста, али ако затреба да отаџбину браним увек ћу се одазвати. Док ме не видите у униформи добро је", рекао је Вучић.
Додао је да Србија мора да буде одвраћујући фактор за све оне што мисле да спроведу агресију над Србијом и оценио да би онај ко би данас напао Србију мора да плати много вишу цену него 1999. године.
"Санкције Вулину вид притиска на мене" Председник је нагласио да су санкције које су САД увеле Александру Вулину вид притиска на њега. "Да ли је то порука за мене? Јесте, сасвим сигурно. Немам никакве сумње да јесте. Шта би требало да радим, да клекнем на колена да бих опстао три или четири месеца дуже на власти", питао је Вучић гостујући на ТВ Прва.
Додао је да у делу наше јавности постоји бескрајна сервилност према странцима – Американцима, Европљанима, Немцима, свима. "Они стварно мисле да постоји нешто што је неко њима обећао, Косово и слично, па то слушам већ 11 година. Они ми тако више од 11 година држе батину за вратом да сам ја нешто обећао. Тако мали Ђокица замишља политички живот", рекао је Вучић.
Навео је да Србијом не управљају Американци. "Ми их поштујемо, они су велесила, као и Кинези и Руси и Европљани. Ми се налазимо на европском путу, али овом земљом управљају грађани Србије преко својих представника. Овом земљом ће да управља наш народ док год сам председник Републике, бар још четири године", поручио је Вучић.
"Рекли су ми најави санкције Русији и неће бити санкција Вулину" Вучић је навео да је вече пре увођења санкција Александру Вулину од једног званичника добио најексплицитнији савет да се то неће десити ако барем најави санкције Русији.
"Да сам вече пре него што је (америчко Министарство финансија) донело санкције Александру Вулину, не званично увео санкције, већ само их најавио или напоменуо да ће бити промена у политици, како ми је речено, санкција Вулину не би било, а ја сам ћутао", рекао је председник Србије.
На питање од ког званичника је добио такав савет, председник је рекао да се то не говори.
"Најексплицитније, најједноставније тако ми је речено, ћутао сам", рекао је председник.
"И немам проблем са тим, моја политика се неће руководити тиме. Александар Вулин је коректан човек, али да је држава у опасности, рекао бих му да поднесе оставку", рекао је председник.
Додао је да неће да било који појединац буде испед политике државе, а да ли ће држава бити у неком тренутку угрожена па ћемо, како каже, морати да мењамо политику, то, рекао је, не зна.
"Просечна плата у Србији 2025. године – 1.024 евра" Председник Вучић навео је да ће просечна зарада у Србији 2025. године износити 1.024 евра, а у Београду око 1.200 евра и више од тога.
Вучић је рекао да је просечна плата у Београду 2012. године била 452 евра, а данас је 931 евро, а да ће 2025. године бити 1.200 евра.
Додао је да је број вртића у главном граду повећан са 276, колико их је било 2013. године, на 731, а стопа незапослености је пала са 15,9 на 7,5 одсто.
Према његовим речима, у Србији је просечна зарада била 331 евро, сад је 735 евра (у мају), а 2025. године ће бити 1.024 евра по рачуницама.
“Ми ћемо пре краја године у децембру имати просечну плату 840 евра, до краја 2024. године од 927 евра у Србији. Јел ви разумете шта то значи, у односу на 331 евро? А све време нам је курс динара према евру стабилан”, навео је Вучић.
Указао је да Србија има 23 милијарде девизне резерве, плус 38,5 тона злата и оне стално расту. Каже да је 2001. године када је било и више становника, Србија имала 2.257.000 запослених, а 2012. године 400.000 мање.
"А 2023. године иако нас има мање, јер у природном прираштају губимо, имамо 2.367.000 запослених”, рекао је председник и додао да је то за пола милиона више запослених људи у односу на 2012.
"Ово су чисти резултати”, рекао је Вучић и навео да је стопа незапослености младих са 53,2 одсто пала на 24 одсто, а стопа незапослености генерално са 25,9 на девет или десет одсто.
Додао је да се за прво дете давало 2012. године 305 евра, а сада око 3.000 евра, док је за четврто било 2.865 евра, а сада се прима 24.000 евра у више година. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.